Kezdődik a Kelenföldi felújítása

2020. május 12. 18:37
A százharminc éves épületbe kerülnek a Miniversum terepasztalai is.

Elindul a kelenföldi indóház megmentése – írja a Forbes.hu. Az egykori állomásból a Közlekedési Múzeum vasúti terepasztalait és modelljeit bemutató, kifejezetten családbarát kiállítóhely születik majd, emellett közösségi funkciót is kap majd a százharminc éves, pusztulóban lévő épület. A kormány százmillió forintot biztosít a felújításra.

Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója elmondta: „a Közlekedési Múzeum küldetésének érezte az épület megmentését, mely az egyik legrégebbi épített vasúti emlék Budapesten. A 130 éves épületben létrejövő új kiállítóhely és kulturális központ abban is segít majd, hogy kisebb kiállításokkal abban az előttünk álló néhány évben is meg tudjunk jelenni Budapesten, ameddig az új kőbányai otthonunk elkészül.”

A tervek szerint itt állítják majd ki az év elején megszűnt, korábban nagy sikerű Andrássy úti Miniversum Közlekedési Múzeum által megvásárolt egyes terepasztalait és modelljeit, így itt lesz látható többek között a Nyugati pályaudvar, a zuglói és győri vasútállomás kicsinyített mása is. Emellett a Közlekedési Múzeum gyűjteményének világhírű, 1:5 méretarányú vasúti modelljeinek egy részét is itt mutatják majd be. A nemzetközi ritkaságnak számító modellek között száz, sőt százötven évvel ezelőtt készült alkotások is vannak.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A 130 éves épületben létrejövő új kiállítóhely és kulturális központ abban is segít majd, hogy kisebb kiállításokkal abban az előttünk álló néhány évben is meg tudjunk jelenni Budapesten, ameddig az új kőbányai otthonunk elkészül."

Eeegen...
Hogy a Közlekedési Múzeum Kőbányára, új otthonba költözzön, az helyes döntés volt.
Kár, hogy nagy késéssel ébredt rá a kormány, hogy nagy baromság a Városligetben, -3 és -2 pincei szinteken nagy és súlyos járműveket (mozdonyt, villamost, autóbuszt, stb.) kiállítani.
Amikorra rájött, hogy nem kellene erőltetni a dolgot, addigra már Baánék megcsináltatták a városligeti új múzeum terveit, kiköltöztették, raktárba szállították a tárgyait és teljesen elbontották a régi épületet.
Pedig ha a kormánynak esze lett volna, ELŐBB Kőbányán felépíttette volna az új Közlekedésit és AZTÁN a múzeum anyagai egyből (ideiglenes raktározás nélkül) szépen átmehettek volna a városligeti régi épületből a kőbányai újba.

Ráfér. De Gergő nem akarja megakadályozni?

Gondolom nagyon sajnálják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés