Az ukrán elnök egy reformügyi testületben adott vezető tisztséget Szaakasvilinek

2020. május 7. 22:35
Eredetileg az volt a terv, hogy a volt georgiai elnök miniszterelnök-helyettesi kinevezést kap az ukrán kormányban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön kinevezte Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót, egykori georgiai elnököt a Reform Végrehajtó Bizottság elnevezésű, az államfő mellett működő tanácsadó testület vezetőjének.

Április végén még úgy volt, hogy Szaakasvili miniszterelnök-helyettesi kinevezést kap az ukrán kormányban. Az Ukrajinszka Pravda hírportál értesülése szerint az államfő mögött álló Nép Szolgája párt parlamenti frakciójában azonban nem sikerült megszereznie ehhez a kellő támogatottságot, ráadásul Tbiliszi is hevesen tiltakozott Kijevnél az ellen, hogy a Georgiában körözött Szaakasvili Ukrajnában magas kormányzati posztot kapjon. A miniszterelnök-helyetteseket az ukrán jog szerint a parlament nevezi ki a kormány javaslatára, azaz ebben jogilag nincs hatásköre az államfőnek.

Szaakasvili 2004-től 2013-ig volt Georgia államfője. Hivatali ideje alatt több Nyugat-barát reformot is végrehajtott, de 2008 augusztusában elnöksége alatt Georgia vesztes villámháborúba keveredett Oroszországgal. Mandátumának lejárta után külföldre távozott. Távollétében hivatali visszaélés vádjával három év szabadságvesztésre ítélték Georgiában. Kijev azonban Tbiliszi többszöri kérésére sem adta ki. 2015-ben megkapta ugyanis az ukrán állampolgárságot Petro Porosenko akkori ukrán elnöktől, aki Odessza megye kormányzójává nevezte ki. Ekkor Szaakasvili lemondott grúz állampolgárságáról. Később viszont összekülönbözött Porosenkóval.

Ezt követően Porosenko 2017 nyarán megfosztotta az időközben kormányzói posztjáról lemondott Szaakasvilit ukrán állampolgárságától, és 2018-ban kiutasította az országból. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban visszaadta ukrán útlevelét a hontalanná vált politikusnak, aki így 2019 májusának végén visszatérhetett Ukrajnába.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés