Dél-Korea: nem volt szívműtétje Kim Dzsong Unnak

2020. május 6. 9:05
A déli hírszerzés szerint az észak-koreai vezető olyan belpolitikai feladatokra összpontosított, mint a hadsereg helyzete, a párttanácskozások megtartása.

Nincs jele annak, hogy szívműtétet végeztek az észak-koreai vezetőn abban az időben, amikor hetekre eltűnt a nyilvánosság elől, Kim Dzsong Un az új típusú koronavírussal kapcsolatos aggodalmak miatt korlátozta nyilvános tevékenységét – számolt be egy szerdán ismertté vált jelentésében a dél-koreai hírszerzés. A Yonhap dél-koreai hírügynökség tudósítása szerint a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) erről tájékoztatta a törvényhozókat a parlament hírszerzői bizottságában.

Kim Dzsong Un április 11. után több hétig nem jelent meg a nyilvánosság előtt. A múlt héten azonban az észak-koreai sajtó hírt adott arról, hogy részt vett egy műtrágyagyár felavatásán. Ezelőtt számos találgatás jelent meg romló egészségi állapotával és tartózkodási helyével kapcsolatban. Egy dél-koreai hírportál azt is tudni vélte, hogy az észak-koreai vezető szívműtéten esett át. A parlamenti képviselőkkel tartott ülésen a NIS azt közölte, hogy ezek a felvetések azonban megalapozatlanok voltak. A Yonhap idézte a bizottság egyik tagját, aki azt mondta: az idő alatt, amikor nem jelent meg a nyilvánosság előtt, Kim ellátta szokásos feladatait. Egy másik képviselő ugyanakkor kijelentette, hogy az észak-koreai vezető idén eddig csupán 17 alkalommal volt látható, kevesebbszer, mint az elmúlt évek azonos időszakában, amikor is átlagban ötvenszer jelent meg a nyilvánosság előtt. A NIS ezt a tényt azonban a koronavírus észak-koreai megjelenéshez kötötte.

Kim Jön Csul dél-koreai egyesítési miniszter az ülésen azt mondta, hogy Észak-Koreában eddig nem számoltak be arról, hogy a járványnak igazolt fertőzöttjei lennének. Kim Dzsong Un eltűnése a nyilvánosság számára nem volt különös, mert az országban a legszigorúbb intézkedéseket tették a járvány leküzdésére. Egy másik parlamenti képviselő, Kim Bjung Ki úgy vélekedett, nem zárható ki, hogy van járvány Észak-Koreában is. Az észak-koreai vezető ebben a helyzetben az olyan belpolitikai feladatokra összpontosított, mint a hadsereg helyzete, a párttanácskozások megtartása, a koronavírussal összefüggő aggodalmak miatt ezért tovább korlátozta megjelenését nyilvánosság előtt – tette hozzá a felszólaló.

(MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés