Görögországban május 4-ig meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat

2020. április 23. 16:13
A görög kormányszóvivő hétfőn azt közölte, hogy a kijárási korlátokat és a gazdasági életet megbénító intézkedéseket csak több fázisban, május és június folyamán lehet majd feloldani.

Egyetlen területen enyhítenek csak az intézkedéseken a közeljövőben: hétfőn újranyitják a földhivatalokat, és újraindulhat a munka a bírósági irodákban is. Az idősek magas lakosságon belüli aránya és az évek óta tartó pénzügyi válság következtében legyengült egészségügyi rendszer miatt Görögország – más európai országokhoz képest – korábban vezetett be korlátozásokat, amelyek eredetileg április 27-ig lettek volna érvényben. Hivatalosan eddig 2400 koronavírus-fertőzöttet észleltek, és a járvánnyal összefüggésben 121 halálesetet jegyeztek fel.

A görög kormányszóvivő hétfőn azt közölte, hogy a kijárási korlátokat és a gazdasági életet megbénító intézkedéseket csak több fázisban, május és június folyamán lehet majd feloldani. Ezeknek a lépéseknek az egészségügyi rendszerre gyakorolt hatását hétről hétre elemezni fogják.  

Görögországban március 23. óta zárva vannak a nem élelmiszert árusító boltok, a múzeumok, a szállodák, a szórakozóhelyek, éttermek és kávézók. Csak az élelmiszerüzletek és a patikák tarthatnak nyitva. Az emberek otthonaikat csak meghatározott okokból hagyhatják el, és ezt okmányokkal kell igazolniuk a hatóságok előtt. Magas összegű pénzbírsággal sújtják azokat, akik megszegik a korlátozásokat.

A görögök általában fegyelmezetten betartják az előírásokat, pedig múlt hét végén volt az ortodox húsvét, amikor az emberek hagyományosan útra kelnek. Idén a városokban csak a lakások erkélyein tudták együtt ünnepelni a görögök a húsvétot, a miséket is zárt ajtók mögött tartották.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés