Paulo Coelho nem hisz a nyomtatott szó jövőjében

2020. április 22. 18:15
A világhírű brazil író szerint a könyv a legjobb úton van afelé, hogy múzeumba kerüljön.

Nem hisz a nyomtatott szó jövőjében Paulo Coelho, a világhírű brazil író szerint a könyv a legjobb úton van afelé, hogy múzeumba kerüljön. Az alkimista 72 éves szerzője egy Rio de Janeiróban helyi idő szerint kedd este közzétett interjúban beszélt erről, amelyet a Folha de S. Paulo című lapnak adott.

A riói születésű, sikeres regényíró jelenleg azzal van elfoglalva, hogy új, ötemeletes épületbe költöztesse alapítványát Genfben, ahol feleségével, Christina Oiticica művésszel él. Az ingatlanban Coelho dokumentumainak és személyes tárgyainak ezreit, feleségének műveit helyezik el, mert az író lakóházában már nincs több hely az archívum számára. „A 200 négyzetméteres teremben láttam első alkalommal együtt valamennyi lefordított művemet, a könyvek sokkal több helyet foglaltak el, mint gondoltam volna” – mondta az író, aki svájci kiadója, a zürichi Diogenes adatai szerint 81 nyelven 215 millió könyvet adott el három évvel ezelőtti 70. születésnapjáig.

A svájci alapítvány emlékeztetni fog a bestsellerszerző életének nehéz szakaszára is: Coelho, akit a brazil katonai rezsimek idején megkínoztak, mert dalszövegekkel tiltakozott az elnyomás ellen, azt tervezi, hogy a hajdan bankként működő épület trezorjában kiállítást rendeznek be a diktatúra témájában.

(MTI)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem bántottál meg senkit: Coelho egy középszerű lektűríró. Nem azért lett híres és gazdag (ha könyvenként csak egy dollárt keresett, már akkor is durva milliárdjai vannak), mert annyira nagyszerű író, hanem mert a jól marketingezett munkáit egy szerény intelligenciával rendelkező földi halandó is megérti, olyan, aki korábbi századokban azt sem tudta, mi az, hogy könyv, nemhogy meg tudta volna vásárolni azt. Röviden és tömören: Coelho az irodalom Paul McCartney-ja: színvonala finoman szólva is kevéssé nagyívű, hasonlóan, mint a "munkáit" fogyasztóié.

Nekem egyedül az Instant Coelho jött be.

Miért, könyvben nem nyomtatnak ki hülyeségeket? És másrészt a saját mondandódat cáfolod: villanyos formában is el lehet jelezni a hitelesség garanciáit, lásd Digitális Tankönyvtár.

A papír alapú könyvek egyetlen előnye jelenleg, hogy a szemnek pihentetőbb olvasni őket. De ez is technikai kérdés.

Az sem lenne baj, ha más élmény lenne, de például a Mandi olvasásakor eszembe sem jut, hogy jobb lenne papíron. Sőt.

Be kell vallanom, hogy én már a szakmában is a netes forrásoknál kezdem, jó, az ismert könyvek villanyos változatainál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában