Drámaian nő az erdőirtás az Amazonas-medencében

2020. április 15. 10:53
A mutatók szerint idén január, február és március folyamán 796,08 négyzetkilométernyi esőerdő tűnt el a fakitermelés miatt, ami a legmagasabb érték azóta, hogy az intézet 2016-ban bevezetett egy gyorsmérési rendszert.

Az előző év azonos időszakához képest több mint 50 százalékkal nőtt az erdőirtás az Amazonas-medencében idén január és március között – derült ki a brazil űrkutatási hivatal (INPE) előzetes adataiból.

A mutatók szerint idén január, február és március folyamán 796,08 négyzetkilométernyi esőerdő tűnt el a fakitermelés miatt, ami a legmagasabb érték azóta, hogy az intézet 2016-ban bevezetett egy gyorsmérési rendszert. Az előző év első három hónapjában 525,63 négyzetkilométeren irtották ki az erdőt Amazóniában. Az INPE műholdas felvételek révén követi nyomon a fakivágás és erdőégetés mértékét, valós idejű képet adva a megtisztított területekről.

A környezetvédők és a kutatók szerint a fakitermelés mértéke várhatóan tovább fog emelkedni az év folyamán, mivel az erdőirtást felügyelő hatóságok valószínűleg lazítottak az ellenőrzéseken az új koronavírus-járvány miatt. Noha a kormányok elrendelték a társadalmi távolságtartást, az intézkedések nem biztos, hogy elérnek a távoli vidékekre is: mivel a fakitermelők és egyéb tevékenységeket végzők is folytatják a munkát, a koronavírus a természetvédelmi területeken élő őslakosokhoz is eljut.

(MTI)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem is lehet leállítani, máshol is irtják.
Esetleg fizettek többet, hogy ne pálmaolajban süljön a hambitok?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában