Megköszönte Orbán a segítséget a Türk Tanács videókonferenciáján

2020. április 10. 10:50
Üzbegisztánból 150 ezer, Azerbajdzsánból 10 ezer egészségügyi maszkot kapott Magyarország.

Videokonferenciát tartottak pénteken a Türk Tanács tagállamainak vezetői, köztük a megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök; a megbeszélésen nagy hangsúlyt kapott a koronavírus-világjárvány elleni közös védekezés – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A csúcstalálkozón az államok vezetői – köztük Recep Tayyip Erdogan török államfő és Ilham Alijev azeri elnök – tapasztalatot cseréltek a fertőzés ellen nemzeti szinten megtett intézkedéseikről, és döntöttek a kereskedelmi kapcsolatok és a szállítás folyamatosságának biztosításáról. Áttekintették az együttműködés lehetőségét az egészségügyi ágazatban, és abban is megegyeztek, hogy kölcsönösen segítséget nyújtanak a tagállamok területén ragadt állampolgáraik számára.

Orbán Viktor a tanácskozáson elmondta: a közös kulturális örökségből adódóan a magyarok testvérként tekintenek a türk népekre. Kifejezte Magyarország köszönetét az üzbég és azeri partnerektől kapott adományokért. Üzbegisztán 150 ezer egészségügyi maszkot adományozott, Azerbajdzsán pedig 10 ezret. A kormányfő hozzátette: Kazahsztánt is köszönet illeti, amiért lehetővé tette, hogy a Kínából hazatérő, a magyar kormány által megrendelt orvosi eszközöket szállító repülőgépek feltankoljanak a főváros repülőterén. Törökország pedig az exportkorlátozások ellenére engedélyezte 8 tonna, maszkok alapanyagaként használatos textil, valamint kézfertőtlenítő gél Magyarországra szállítását. Ahogy a magyar mondás tartja: bajban ismerszik meg igazán a jóbarát – fogalmazott Orbán Viktor.

A türk nyelvű államokat tömörítő Türk Tanácsnak tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán. Magyarországnak 2018 óta megfigyelői státusza van a tanácsban.

(MTI/Miniszterelnöki Sajóiroda)

 

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

hahaha, közös türk örökség, ja 150 éves kifosztás, gyilkolás
csak azért is finnugor

Az Orbán által említett kultúrkörbe nem tartozók kritikáit olvashatjuk. Pedig vannak sokan, akik szintén ezen kultúrkörön kívül állnak, azt a kölcsönösség jegyében tisztelik, de Ők a reálpolitika hívei, s a legfontosabbnak a járvány leküzdését, minél több emberi élet megmentését tekintik.

Köszönet illeti a Türk Tanács tagállamainak segítőkészségét.

Nyugi, jól jön még egy Türk Unió.
Ha ...
https://www.spectator.co.uk/ar..
...iA-hard-Frexit-needn-t-be-a-disaster-for-France

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés