Görögország ismét lehetővé tette a menedékkérelmek benyújtását

2020. április 7. 20:36
Azok számára is él a lehetőség, akik illegálisan érkeztek az országba.

A görög bevándorlási és menekültügyi minisztérium keddi közlése szerint minden egyes esettel foglalkoznak. „Akit azonban nem illet meg védelem, azt haladéktalanuk visszaküldik hazájába” – hangsúlyozta a tárca. A minisztérium szerint a kérelmek elbírálásának időtartamára az embereknek a menekülttáborokban kell maradniuk. Azok, akik önszántukból hajlandóak visszatérni hazájukba, 2000 euró (720 ezer forint) támogatást kapnak – tette hozzá a Nótisz Mitarákisz vezette minisztérium.

Migránsok ezrei próbáltak átjutni a török-görög szárazföldi határon Görögországba azóta, hogy február 28-án Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvőket. Görögország emiatt úgy döntött, hogy egy hónapra felfüggeszti a menedékkérelmek elfogadását, és katonai erőkkel erősíti meg a határait, hogy visszaszorítsák az illegális határátlépést. Ennek ellenére csaknem 1900-an jutottak át görög területre. Őket Athén mellett a Malakasza, és Szaloniki mellett a Szintiki menekülttáborokban helyezték el. Ezek után humanitárius és emberi jogi szervezetek bírálták az athéni hatóságok döntését, hogy szüneteltetik a menedékkérelmek befogadását.

A dpa német hírügynökség kedden úgy értesült, hogy Németország a jövő héten 50 fiatalkorú menedékkérőt enged beutazni a görögországi szigeteken létesített menekülttáborokból. Miután letöltötték az új típusú koronavírus-járvány miatt szükséges kéthetes karantént Alsó-Szászországban, szétosztják őket a német tartományok között. A dpa szerint Németország Luxemburggal közösen tervez charterjáratot indítani a súlyosan beteg, vagy szülői felügyelet alatt nem álló – 14 évesnél fiatalabb –menekültekért.

Luxemburg 12 fiatal menedékkérőt fogad be – mondta Jórgosz Kumucákosz, a görög bevándorlási tárcavezető helyettese. „Ebben Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszterrel állapodtunk meg” – mondta Kumucákosz. Asselborn reményét fejezte ki, hogy a Görögországgal való szolidaritás gesztusa követendő példa lesz más uniós tagállamok számára is.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

menjunk nyaralni Gorogorszagba! Eleg beadni egy kerelmet, masnap kijelentjuk hogy hajlandoak vagyunk hazamenni kerjuk a ket lepedot :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés