A természet koronája

2020. április 5. 12:50

Jaksity György
Index
A szokásos gazdasági mentőintézkedések most elégtelenek.

„Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve és nála sokkal kevésbé potens többi nagy központi bank kamatcsökkentései és eszközvásárlásai ezúttal nem biztos, hogy elegendőek és ezt mutatja az is, hogy a tőzsdék március végéig omlottak. Az amerikai Dow Jones index az első negyedév alatti 23 százalékos esésével, 135 éves történelmének legnagyobb első negyedéves zuhanását élte meg, míg az olaj 67 százalékos összeomlása történelmi rekord. Mindez annak ellenére, hogy a világ jegybankjai egymással versengve jelentették be korábban még csak álmodni sem mert mértékű intézkedéseiket.

És nem lesz elég a költségvetési költekezés felpörgetése sem. Nap, mint nap hallani, mely szektorokat kell megsegíteni a koronavírus okozta gazdasági armageddon miatt. De miért gondolja bárki, hogy létezik olyan szektor, olyan gazdasági szereplő, akit nem érint ez a válság? Ha viszont mindenkit, bár más-más mértékben érint, akkor ki fizeti meg a költségvetési kiadások megnövekedésének az árát? A költségvetés bevételei alapvetően a gazdasági szereplők és a költségvetés kapcsolatából származnak: adók, vállalkozási jellegű jövedelmek, állami vállalatok osztaléka és értékesítésének bevétele, más kormányok segélyei. Kitől szedjünk be több adót, amikor mindenki érintett? És ki fogja eldönteni, hogy ki mennyit fizet? Remélem nem a magyar példát követve szektoronként meghatározott különadók rendszere, amely a közgazdasági realitásokkal köszönőviszonyban sincs. Vagy majd elinfláljuk? Elvesszük alattomos és otromba módon a megtakarítással rendelkezőktől, miközben az arcukba mosolygunk a tévében és a gazdasági fellendülésről papolunk? Érdemes megnézni mi történik a »gazdag« német középosztállyal.

Nem, ahogy a forradalmat nem közvetítik a tévében (The revolution will not be televised), vagyis azért harcolni, azt »csinálni« kell, úgy

Ezt a válságot sem lehet a szokásos módon (olcsón) megúszni, Münchhausen báróként a hajunkba kapaszkodva kihúzni magunkat a bajból. Nem, ezúttal valóban szenvedni fogunk. A szenvedés nem az, hogy pár hónapig nincs munkánk, hogy 2008-09 mintájára a kormány megoldja a hiteleinket (értsd elveszi másoktól a pénzt), amit felelőtlenül vettünk fel és költöttünk el, (és itt nem a jelenlegi és szerintem alapvetően hasznos hitelmoratóriumra gondolok), vagy hogy nagyon sok cég veszteségessé válik és a részvényesek nem kapnak osztalékot. Nem, a szenvedés az, amit a passió szó és egyetemes kulturális fogalom jelenít meg a legjobban. A szó egyebek mellett egyszerre jelent szenvedést és szenvedélyt, erős érzelmet, dühöt, vágyat, vágyakozást és nagybetűvel, mint Passió Jézus Krisztus szenvedésének történetét. Megváltást.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy képzett közgazdásztól, több éves hazai és nemzetközi gyakorlattal rendelkező, a Concorde Értékpapír Zrt. Igazgatóságának elnökétől többet várna el az olvasó.

A járványnak még nincs vége, de már ő előre tudja, hogy az intézkedések nem lesznek megfelelőek.
,,EZT A VÁLSÁGOT SEM LEHET A SZOKÁSOS MÓDON (OLCSÓN) MEGÚSZNI,, - írja.

Melyik válságot lehetett olcsón megúszni?
Egyiket sem. Ha az Orbán kormány és az MNB Matolcsy vezetése alatt úgy kezelte volna a válságot ahogy ezt a balliberális kormány és a Simor András által vezetett MNB, IMF és EU ajánlotta, akkor Magyarország helyzete Görögországéhoz, Olaszországéhoz lenne hasonló. Tíz éven keresztül azt mantrázták, hogy a kormán csődbe viszi az országot, nem lesz növekedés, minden úgy rossz ahogy van. Azután mégsem ment csődbe az ország és a legnagyobb mértékben növekedők között van.

Megértem, hogy aggódik a tőzsdei spekulációkért. Ha rajtam múlna a tőzsdéket bezárnám, mert értéket nem állítanak elő. Sőt! A valós értékeket manipulálják és különböző ügyeskedésekkel egyesek meggazdagodnak miközben másokat tönkretesznek.

Így van elnök úr! Jól le kell nyomni az értékpapírok értékét, majd a járvány lefutása előtt felvásárolni és akkor lehet nagyot kaszálni.

Ügyes! - mondaná Soros György.

Igen. Elolvastam a teljes írást.

Nagyon régen egy üzleti megbeszélésen találkoztam vele. Okos, ravasz ember. Ügyesen tud mellébeszélni. Ennek ellenére amire ígéretet tesz, állja a szavát.

Aki erre az ismeretlen kórságra tudja a megoldást, az hazudik. Vagy bolond.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés