Tizennégy budapesti polgármester együttműködésre szólította fel a kormányt

2020. április 4. 19:08
A közlemény aláírói szerint a kormány első gazdasági intézkedései nem csökkentették, sőt helyenként növelték a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

Tizennégy budapesti közgyűlési „koalíciós” kerületi polgármester közös közleményben szólította fel a kormányt, hogy a válságkezelés során az önkormányzatokat tekintsék partnernek, a helyi válságkezelést ne megszorítással sújtsák, hanem támogatással segítsék – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombaton az MTI-vel.

Azt írták: együttműködést kérnek a kormánytól, hogy a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről haladéktalanul kezdjenek egyeztetést az önkormányzatokkal. A válság által leginkább sújtott iparágak a nagyvárosokban összpontosulnak, és a nagyvárosokban él a legtöbb olyan ember, akiknek megélhetése veszélybe került. Ezért a budapesti kerületi önkormányzatokra a szociális válság enyhítésében minden eddiginél nagyobb szerep hárul – emelték ki.

Hozzátették: a kerületi önkormányzatok az egyre növekvő feladatokat egyre csökkenő bevételekből kénytelenek ellátni, az egészségügyi és szociális válság kezeléséhez pedig nem csak támogatást, de „kielégítő információt” sem kapnak a kormánytól. A háziorvosok, az ápolók, vagy éppen a szociális ellátásban dolgozó munkatársaik járvány elleni védelmét szolgáló eszközök kormányzati forrásból alig érkeznek –írták, a vírustesztelés mennyiségét is elégtelennek értékelve.

Kritizálták a válságkezelési lépéseket is

A közlemény aláírói szerint a kormány első gazdasági intézkedései nem csökkentették, sőt helyenként növelték a munkavállalók kiszolgáltatottságát. Úgy fogalmaztak: szombaton a kormány egy „igazságtalan megszorító csomaggal” kezdte a válságkezelés második ütemét. Azért nevezték igazságtalannak, mert ugyan helyesnek tartják, ha a prosperáló multik és bankok részt vállalnak a válság terheiből, de a felsorolásból kimaradtak azok a gazdasági szereplők, akik az elmúlt években szinte kizárólag állami és uniós forrásból tettek szert hatalmas vagyonokra, és indoklásuk szerint kimaradt a kormány által Budapesten megvalósítani kívánt, zömében sportcélú látványberuházások átgondolása is.

A gépjárműadó önkormányzatoknak járó részének a járványügyi alapba való megfizetését megszorításként értelmezték, mellyel a kormány újabb bevételeket akar elvenni az önkormányzatoktól. Ez szerintük veszélyezteti, helyenként pedig ellehetetlenít az önkormányzatok járvány elleni védekezését és szociális válságkezelését. A forráselvonás megnehezíti az egészségügyi ellátásban, az idős gondozásban és a gyermekétkeztetés biztosításában végzett munkát – írták.

Kik írták a közleményt?

A közös közleményt V. Naszályi Márta (I. kerület), Örsi Gergely (II. kerület), Kiss László (III. kerület), Déri Tibor (IV. kerület), Soproni Tamás (VI. kerület), Niedermüller Péter (VII. kerület), Pikó András (VIII. kerület), Baranyi Krisztina (IX. kerület), László Imre (XI. kerület), Tóth József (XIII. kerület), Horváth Csaba (XIV. kerület), Cserdiné Németh Angéla (XV. kerület), Szaniszló Sándor (XVIII. kerület) és Gajda Péter (XIX. kerület) polgármesterek írták alá.

(MTI)

Összesen 376 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A polgiknak még tanulni kell a demokráciát.

Már mindent elköltöttek. Kiürült a kassza fél év alatt.

Új költségvetést kell csinálnotok elvtársak és akkor lesz pénz.
Lehet csökkenteni a tisztelet díjaitokat, szakértői díjakat, meg lehet szüntetni felesleges munkaköröket.
Vissza lehet vinni az üres üvegeket, meg a vállalkozóktól kizsaroltakat.
A ráfizetéses parkoló automatákról nem is szólva.
Tiétek a hatalom, éljetek vele.

Értem. Csak az ellenzékieknek van valami hasfájásuk, a kormánypártiaknak miért nincs? Ez olyan érdekes dolog, mint például az, hogy Tarlós el tudta tartani a budapesti színházakat, Karácsony nem tudja.

"A járvány... csak apropó.." - vagyis csak egy kis figyelemre sem méltó semmiség?

Az előírt védekezi alapba átirányított önkormányzati pénzek nem teszik ki az összes önkormányzat bevételének - beleértve az állami támogatásokat is - nem éri el a 10 %-ot.

Amelyik önkormányzat ezt nem tudja veszélyhelyzetben kigazdálkodni, akkor az alkalmatlan.
Természetesen ilyenkor nem lehet sleppet létrehozni, nem lehet létszámat emelni, sőt csökkenteni kell. A jövedelem kiáramlást is korlátozni kell.
A választás után láthattuk, hogy milyen elánnal láttak neki egyes önkormányzatok a slepp, a jövedelmek növelésének.

A 2000 milliárdnak a magyarázata részletesen itt olvasható.
https://mfor.hu/cikkek/makro/z..

,,Kiemelkedő, 254,7 milliárd forint nyereséget ért el 2019-ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az MNB igazgatóságának megítélése szerint a jegybank elégséges eredménytartalékkal rendelkezik, így szerdán meghozott döntése értelmében az eredmény döntő részét, 250 milliárd forintot osztalékként befizet a költségvetésbe, aminek átutalása már pénteken megvalósul, jelentette be csütörtökön a honlapján a Magyar Nemzeti Bank.,,

Simor András MNB elnök idején mikor volt ilyen?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés