Emberelődök három faja is élt egy időben egymás mellett

2020. április 3. 12:41
A Johannesburg melletti barlangegyüttesben feltárt leletekről szóló tanulmány a Science tudományos folyóiratban jelent meg.

Emberfélék három faja is élt egy időben egymás közelében a mai Dél-Afrika területén – állapította meg egy új kutatás. A Johannesburg melletti barlangegyüttesben feltárt leletekről szóló tanulmány a Science tudományos folyóiratban jelent meg. A kutatók megtalálták az ember közvetlen elődjének tartott Homo erectus (felegyenesedett ember) eddig ismert legrégibb maradványát. A három hominida az Australopithecusok, a Paranthropusok és a Homo-csoportba tartozott. Az Australopithecusok leghíresebb képviselője a Lucynak nevezett egyed, amelynek kövületei Etiópiában kerültek elő.

A Drimolen-barlangokban talált maradványok korát a melbourne-i LaTrobe Egyetem tudósa, Andy Herries és kollégái három különböző technológiával határozták meg: elektronspin-rezonanciával (ESR), amely az anyag fényelnyelését vizsgálja erős mágneses tér jelenlétében, paleomagnetizmussal - ahol a kőzetrétegek rögzítik a korabeli mágneses mező irányát -, és az urán-ólom radiometrikus technikával. „A három módszer adatait együtt vizsgálva igen pontos dátumot kaptunk, minden fosszíla 2,04-1,95 millió éves” – mondta el a BBC-nek Stephanie Baker, a Jonannesburgi Egyetem munkatársa. A Drimolen-barlangok az évek során sokféle ősi kövületet adtak, köztük az emberelődökét. Néhány éve azonban két új koponyatető került elő, egyik a viszonylag primitív Paranthropus robustusok közé tartozott, a modernebbnek tűnőt viszont Homo erectusként azonosították, a leletet DHN 134-nek nevezték el.

A Homo erectus az ember egyik közvetlen elődje, talán ez volt az első a korai emberelődök közül, amely kivándorolt Afrikából. Nemcsak a legkorábbi kövületét, de az egyelten dél-afrikai maradványát azonosították a leletben. „Eddig úgy véltük, Kelet-Afrikából származik a faj, de most úgy tűnik, inkább a kontinens déli részéről. Ez azt jelenti, hogy innen először északra, Kelet-Afrikába vándoroltak, innen Észak-Afrikán át szerte a nagyvilágba” – magyarázta Baker. Valaha úgy vélte a tudomány, hogy az emberi evolúció lineáris fejlődés, amelynek végén kiemelkedik a mai ember. Most egyre inkább úgy tűnik, a kép valójában sokkal bonyolultabb volt.

(Nyitóképünkön egy rekonstruált Homo erectus látható. Forrás:MTI)

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szakálla csak a modern embernek lett?

Hol van még a homo sapiens, azok talán 300 ezer éve jelentek meg, ezek meg a vagy két millió évvel ezelőtt élt ősök. Talán már használtak eszközöket ( de nem készítettek). A két millió évvel ezelőtt élteknél még az se biztos, hogy általában két lábon jártak. Kommentelő társamnak igaza van, ruhájuk meg biztos, hogy nem volt. A felfedezésben az az új, hogy eddig azt hitték, hogy a három csoport nem egy időben, hanem vagy egy millió év távolságban élt egymástól. Ennyit a kormeghatározások pontosságáról.

Atlantiszt is mindig keresték, mégse találták meg eddig.

Ez teljesen igaz, de valamennyi nyoma kellene legyen, kivéve, ha elsüllyedt a tengerben. ( A tengereink fenekét kevésbé ismerjük, mint a közeli csillagokat.)

A szigetvulkán (részleges) felrobbanása valószínűleg elpusztította a Krétai civilizációt. Valamilyen nyomokat találtak egy barlangban, de az nem igazolta az Atlantisz feltételezést, bár hosszú ideig ezt tartották a legvalószínűbbnek.

Lehet, valószínűleg a Pekingi Előemberre gondoltak. Aztán jött Olduvai (?), a Leaky (?) család és Lucy Afrikában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés