Conte: Nem enyhíthetők az óvintézkedések

2020. április 1. 22:36
Az olasz kormányfő szerint cunamiként söpörnek majd végig az európai gazdaságon a koronavírus következményei.

A kijárási korlátozás enyhítése az eddig megtett erőfeszítések megsemmisítését jelentené az olasz miniszterelnök szerda esti beszéde szerint. Giuseppe Conte megerősítette az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatt eddig bevezetett óvintézkedések meghosszabbítását április 13-ig. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az eddigi lépések meghozták az eredményt, mivel a járványgörbe stabilizálódott. Az olasz polgári védelem adatai szerint az utóbbi tíz napban a naponta újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma nem emelkedett számottevően, valamint jelentősen visszaesett a kórházi kezelésre szorulók aránya.

Giuseppe Conte hangoztatta: jelenleg azonban még „nem engedhetjük meg magunknak az óvintézkedések enyhítését, mert súlyos árat fizetnénk érte”. Kifejtette, hogy ha most hirtelen semmibe vennék az eddigi erőfeszítéseket, az csak a járványhelyzetet hosszabbítaná meg. A kormányfő emlékeztetett a fáradhatatlanul dolgozó orvosokra és a több mint 13 ezer halottra. Sajnálatát fejezte ki, amiért a korlátozások a húsvéti ünnepek időszakát is érintik. Úgy vélte, a kijárási korlátozás és a nem létfontosságú termelés leállítása fokozatos feloldásának dátumáról csakis a fertőzés alakulásának függvényében dönthetnek. Kifejtette, a mostani helyzetben senki nem tudja megígérni, hogy április 14-től enyhíthetnek az óvintézkedéseken. „Akkor fogjuk megtenni, amikor az egészségügyi szakértők ezt jónak találják” – mondta.

A kormányfő a korlátozások fokozatos feloldását „második fázisnak” nevezte, amelyben – tette hozzá – Olaszországnak „meg kell majd tanulnia együtt élni a vírussal”. „Harmadik fázisnak” nevezte a – korábban július 31-ig elrendelt – vészhelyzetből való kilépést, és a társadalmi-gazdasági élet újraépítését. Cunaminak nevezte a járvány következményeit az európai gazdaságban, melyekre az Európai Unió eddigi eszközei Giuseppe Conte szerint alkalmatlanok. „Az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) alkalmatlan szembeszállni ezzel a vészhelyzettel. Az ESM aszimmetrikus gazdasági sokk kezelésére született, miközben egy korszakváltó cunamit élünk át” – jelentette ki, hozzátéve, hogy szélesebb eszköztárra és európai stratégiára van szükség.

Giuseppe Conte hangsúlyozta, hogy továbbra sem engedélyezett a sport- és edzési tevékenység, valamint a kisgyerekek sétáltatása. Egyenlőre minden marad úgy, ahogyan eddig volt – jelentette ki az olasz kormány vezetője. A most meghosszabbított óvintézkedéseket, köztük a kijárási korlátozást, a kereskedelem és vendéglátás, valamint a hivatalok leállítását, az észak-olaszországi tartományokban március 8-én, egész Olaszországban március 11-én rendelték el. Ezt megelőzően már bezárták az oktatási és kulturális intézményeket. A nem létfontosságú termelés leállításáról szóló kormányrendeletet március 22-én írta alá Giuseppe Conte.

(MTI)

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés