Több Európát!

2020. március 31. 8:51

Friss Róbert
Népszava
A globális gondok okai globálisak, azokat csak globálisan lehet megoldani. Amihez nem kevesebb, hanem sokkal több integrált Európa kell!

„Miközben a világ még a koronavírus elleni háború hétköznapjaival van elfoglalva, azt már mindenki sejti, hogy semmi nem lesz, nem lehet ugyanolyan a vírus után, mint előtte volt. Nem csak azt látni, hogy az integrált egészségügyi rendszerekre többet kell költeni, hanem azt is, milyen éles ellentét van a válság autoriter és demokratikus kezelése között. Merkel német kancellár a napokban azzal kezdte »vírusbeszédét«, hogy demokráciában élünk. A magyar parlament fideszes többsége pedig tegnap az ellenzék tiltakozása ellenére átvitte a Házon a felhatalmazási törvényt, ami szabad kezet ad a rendeleti kormányzásra a miniszterelnöknek. (Der Spiegel: Orbán mostanság javában fűrészeli a demokráciát.) 

A tekintélyelvűek azt bizonygatják, hogy a vírust a globalizmusnak köszönhetjük. Amiben van igazság: a globális érintkezési viszonyok tették lehetővé, hogy ilyen gyorsan elterjedjen a világban, noha a spanyolnátha is elterjedt száz éve, pedig akkor a világ még nem volt egyetlen kis falu. A másik érv erkölcstelen: ilyen válsághelyzetben mutatkozik meg igazán, hogy a határ – az élet határa! – az országhatár. Ott ér véget egy nemzet felelőssége, amelynek vezetői be akarnak zárkózni, ki akarják rekeszteni a világot, a szabad kereskedelmet, a szabad utazást, alattvalóknak tekintett polgáraikat megfosztanák a világ híreitől. Aki ezt akarja, az lemond arról is, hogy felelősen gondolkodjon minden emberről. Akkor is, ha a vírus nem ismer országhatárokat, sem nemzeteket, mert neki az ember a tápláló gazdaállata.

Elkerülhetetlen a kérdés: vajon a demokráciák megfeleltek-e a válság kihívásainak? Ha az Európai Uniót demokratikus államok közösségének tekintjük, eleget tett-e a tagországokért? Az integráció bukdácsolásáról, az Unió bizalmi válságáról, az egészségügyi koordináció hiányáról olvasunk, arról, hogy válságidőszakban az EU-nak nagyon csekély a befolyása. Pedig az Unió eddig annyit tett, amennyit megtehetett, amire békeidőben a tagországok alkalmassá tették.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A firkász írása nem friss, hanem penészes, romlott.
Ha az EU-ra lenne bízva a védekezés már a fele európai lélegeztetőn és a temetőbe lenne.

Most 16,9 millió euróért, azaz nagyjából hatmilliárd forintért megvásárolható a máltai bejegyzésű Lady Mrd, amin Orbán Viktor kedvenc milliárdosán kívül a NER egy másik fontos üzletembere, Szíjj László, és Homolya Róbert MÁV-elnök is utazott már. A Földközi-tengert járó, 3 szintes privát luxusjachtot másfél hónapja árulják.

A globális gondok okai globálisak - mondja szerzőnk.
Akkor minek kell nekem a nylon zacskómat ebbe, a használt Népszavát meg abba a kukába kidobni?

Akkor tudja, hogy a világ proletárjai egyesülnek és beállnak a segélyért sorakozók közé.

Frissék dogmarendszere és az egykori szent inkvizíció között nincs jelentős különbség. Ha Frissék azt mondják, hogy a Föld lapos, akkor lapos, keringhet körülötte ezer műhold, nem számít.

Vízlépcsőt és demokráciát!

Kutyaharapást szőrével...

@nick89
Odavagy a jachtokért Nicki! Nem csoda :)

Naná!
Az én pénzemből vették a rohadékok!
Meg a tiédből.

Méltányoljuk a Több Európa igyekezetét, hogy a gondok megoldásában
legalább annyi segítséget nyújt, hogy nem hátráltatják a kormány
munkáját. Ez mondjuk nem mindig sikerül, ez a leíratokból kitűnik.
Kicsit gyakorolniuk kell még a szájzárat.

Milyen Európából többet? Amit a szerző annak hisz? Vagy abból, ami az Urálig terjed?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés