Megtanulunk együtt élni a vírussal

2020. március 31. 18:06

Barabási Albert-László
Facebook
A vírus állandóan a nyomunkban fog ólálkodni.

„Oltás hiányában, megtanulunk együtt élni a vírussal. Ha lemegy a fertőzöttek száma, visszatérünk a munkahelyeinkre, iskoláinkba és a kávézók is kinyitnak. Viszont rengetegen otthon maradunk, mert az a munkahely, kávézó, vendéglő, ahová korábban jártunk már nem vár ránk. És a vírus állandóan a nyomunkban fog ólálkodni. Sután fogsz majd kezet, ha egyáltalán, és nem öleled át a rég látott barátod. Ha veszel egy mély lélegzetet vagy elköhinted magad, azonnal teszt után rohansz a klinikára. Ha pozitív vagy, kétségbeesetten próbálod felidézni a barátaidat és munkatársaidat, akikkel az elmúlt napokban találkoztál, hogy szólhass nekik: teszteljék magukat.

Viszont kialakulnak a új rutinjaink ebben a Korona-világban is: tudják majd a kórházak, hogy kit és mikor kell kezelni, így a vírus miatt elhunytak száma drasztikusan csökken. Ahogy egyre több egyénnek lesz immunitása, lelassul a vírus terjedése. Az idősekre és a betegekre azonban továbbra is nagyon kell vigyáznunk, és abbahagyjuk a dohányzást. Ha már voltál fertőzött, utazhatsz a ritka de újraindított járatokon. Ha nem, a határon pecsét helyett tesztért fogsz sorban állni, mert csak akkor engednek be bárhova, ha bizonyítod, hogy nem hurcolod magaddal a vírust. Színház, mozik, koncertek, sportversenyek és tüntetések csak módjával lesznek, ha egyáltalán. Ha már immunis vagy, elmész, ha nem, inkább otthon maradsz.

Ma lettem 53, és rengeteg álmom van a következő két évtizedre. Így ma leginkább arra a jövőre próbálok gondolni, amikor már lesz teszt, oltás és orvosság. Amikor semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy visszatérjünk a régi életünkhöz, és amikor ráébredünk arra, hogy az már nem térhet vissza. Arra a jövőre, amelynek az alapjait, akarva-akaratlanul, két hete kezdtük megásni. Részben azt próbálom kitalálni, hogy hogy néz az majd ki. De leginkább azt, hogy mi az amit most tudok tenni azért, hogy az a jövő legyen, amelyben élni szeretnénk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyszer hallgattam egy kettős interjút, a hálózat kutató Barabásival és Kolumbánnal, aki valaha székelyudvarhelyi polgármester volt és mintha évfolyamtársak lettek volna, valaha Bukarestben.

Nekem nagyon tetszett, mindkét ember, mindkét életút.

Ha elmúlik ez a förtelem, mert az, vszg. nem igazán a régi kerékvágásba fogunk visszazökkenni. Óriási szerencse a bajban, h. most tele a kassza.

Azért van olyasmi, amin meglepődöm. Ma másodszor jöttek az önkormányzati bevásárlók, akiket hála és köszönet illet meg. Nem csak falubeliek voltak, az egyik a szomszéd faluból jött és elmondásuk szerint a saját, cca. 130.000.-Ft-os fizetésükből HITELEZNEK, mikor a Tescoban vásárolnak. A helyszínen, a kapuban fizettünk, papírral, érmékkel.

Valahogy ez felháborítóan gyenge, átgondolatlan szervezés, szerintem, mint az állami által az önkormányzatra kirótt idős-ellátási kötelezettség teljesítése.

Mi lenne, ha lehetne előre, számlára utalni?

BARABÁSI ALBERT-LÁSZLÓT A MANDINEREN LEGELÉSZŐ KÖZÖSSÉG MÁSKOR NE POCSKONDIÁZZA LÉCCI.
HELYETTE ELMÉLYÜLTEBB ÉRTÉKELÉSE JAVASOLT.
KÖSZI

Ön- és közveszélyes vagy.
A nátha mortalitása 0%. Az influenzáé 0.1%. A COVID-19-é kezelés nélkül 10%. Ha van lélegeztetőgép, oxigén, orvos, növér miegymás, akkor ez 3%. Az ebloláé 20% körül van, a Lassa-lázé 1-2%.
1. Halálozás tekintetében ez a beregség a legdurvább vírua okozta betegségekkel játszik egy ligában. Kb. 100x-os a mortalitása, mint az amúgy nem veszélytelen influenzának.
2. Reprodukciós száma 3-4. Ez azt jelenti, hogy sokkal könnyebben, gyorsabban, terjed, mint bármelyik a felsoroltak közül, és gyakrolatilag megállithatatlan. Az infulenzáé ui. 1.3 körüli, ami azt jelenti, hogy pl. az időjárás változásával önnyen beeshet 1.0 alá, mely spontán lecsengést jelent. Itt ez nem elképzelhető.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés