Portugália a bevándorlókra is kiterjeszti a szociális ellátást

2020. március 30. 13:57
Ezután a menedékkérőknek csak egy, a lakhelyigazoláshoz szükséges kérelem papírjait kell bemutatni, és azonnal jogosulttá válnak munkavállalásra, egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, szociális támogatásokra.

A Reuters számol be a portugál kormány legújabb lépéséről. Minden külföldi állampolgár, akinek letelepedési vagy menedékkérelme feldolgozás alatt áll, legkorábban július 1-ig állandó lakosi státuszban lesz hétfőtől, az új koronavírus okozta veszélyhelyzetre való tekintettel, hogy így biztosítsák mindenkinek az egyenlő hozzáférést az ország közszolgáltatásaihoz.

 „Nem szabad megvonni az emberek jogát az egészségügyi ellátáshoz és a közszolgáltatásokhoz pusztán azért, mert menedékkérelmük még nincs elbírálva” – jelentette ki Claudia Veloso, a portugál belügyminisztérium szóvivője vasárnap.

Ezután a menedékkérőknek csak egy, a lakhelyigazoláshoz szükséges kérelem papírjait kell bemutatni, és azonnal jogosulttá válnak munkavállalásra, egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, szociális támogatásokra. Azt nem lehet tudni, hogy jelenleg hány kérelmet bírálnak el Portugáliában, de tavaly mintegy 580 ezer bevándorlónak volt állandó lakhelye, ebből csak abban az évben 135 ezren kapták meg az engedélyt. A legnagyobb részük brazil, de sok köztük a román, az ukrán, a brit, és a kínai is.

 

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés