Pénzember B-tervez

2020. március 30. 9:32

Balassa Tamás
Népszava
Ezekben a hónapokban az derül ki, hogy minimális megtakarítások híján mennyit bír ki fizetés nélkül a valódi lakosság.

„A magyar családapák jelentős része hiába nézett a magyar családanyákra (és fordítva) vádlón a »minden magyar háztartásnak hatmilliós megtakarítása van« és a »403 ezer forint a magyar átlagfizetés« című hírek hallatán, mert gyermekáldás-apasztó veszekedés után sem találták a hiányzó gurigákat (haladó áthallás). Mert azok a családok súlyos többségénél sehol sincsenek. 
Igen, sokáig volt kétszámjegyű bérnövekedés az elmúlt években (egyre inkább faragta ezt a kivételes infláció), és igen, ennek köszönhetően veszélyes méreteket öltött a felbátorodott magyarok hitelfelvételi hajlandósága, ebből azonban semennyire nem következik, hogy látványosan megtollasodott volna a többség. Látványosan – úgy is, mint szégyentelenül – egy kormányközeli kisebbség tollasodott meg. Nyilván miattuk nem maradt megtakarítása idénre a kormány fejének sem, ritka szerencse, hogy nem a munkapiacon dolgozik. 

Miért dugdossa a hatalom a magyar átlagbérek meridiánját, vagyis azt az adatot, ami megmutatná, mennyivel van lejjebb a lakosság felének a jövedelme az átlaghoz képest? Módszertani tévedésből? Dehogy. Debilnek pillanatig sem gondolhatni ezt a hatalmat. Ahogy az is csak nagy képzelőerővel föltételezhető, hogy éleslátására a KSH-kimutatások és MTI-MTVA-propaganda homálya borult. A hiteles adatok azt bizonyítanák, hogy a nemzeti középosztály építése belesüppedt a nyavalyás klientúraépítés mocsarába, és csak remény maradt a középosztály combosodása. De miért is ne maradt volna, ha a kormány egyre odázza az olyan gyanúsan gondolkodó, kockás inges rétegek felemelését, mint a pedagógusok, vagy az olyan esküből és szerelemből dolgozókét, mint az egészségügyiek? Például.

Ezekben a hónapokban az derül ki, hogy minimális megtakarítások híján – akár a család megszeppent nyugdíjasaitól rekvirált forrásokat is felélve – mennyit bír ki fizetés nélkül a lakosság. Nem az átlag, hanem a valóságos. Addig is érdemes volna Varga Mihály B-tervét is bekészíteni a munkaadók több ezer milliárdos megsegítéséről. Mert jobb későn, de a legjobb nem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A vezetés dolga: Egyensúlyozni! Egyensúlyozni! Egyensúlyozni!
Ha a járvány sokáig elhúzódik, a gazdaságkorlátozó "maradj otthonnak" akkor is hamar véget kell érni. A munkáltatók helyett hiába fizet az állam, ha a tartós leállás miatt pénzért sem lesz áru. Bécs egészségügyi tanácsosa már kimondta a kimondhatatlan: "itt egyszer valakiknek azt a döntést kell meghozniuk, hogy mennyi halottat vállalunk be a gazdaság talpraállításáért". Tőle való az a mondás is, hogy "a terápia nem lehet súlyosabb, mint a betegség maga".
Csak oda kell figyelni! A határok személyforgalom előli lezárását is milyen hamar elkezdték lazítani. (Burgenlanban több mint 200 helyen támadt ápolóhiány a magyar munkavállalók odaingázásának leállása miatt.)
Az igazi megoldás a gazdaság mielőbbi újraindítása. A politikusoknak persze meg kell várni, hogy ezt a lakosság is belássa.
Biztosan vannak tartalékhiányos háztartások, de az nem biztos, hogy olyan arányban, ahogy a Népszava feltételezi. Az ország egyik leglepukkadtabbnak számon tartott városában lakó barátom arra panaszkodik, hogy képtelenség náluk parkolóhelyet találni, mert minden négyzetcentiméteren kocsi áll.

Amikor arra kell vigyázni, hogy a gazdaság lebénulása miatti ellátáshiány vagy esetleg a fosztogatások ne végezzenek több emberrel, mint a járvány, akkor nem a gazdaság és az emberi élet közé teszel egyenlőségjelet, hanem minden szempontból emberéletekről döntesz. Így értendő, hogy "a terápia nem lehet súlyosabb, mint a betegség maga".

Egyelőre EZT kell túlélni. Jó, h. legalább a vészhelyzeti törvény meg lett szavazva, mert ez a további működés feltétele volt.

Lehetséges, h. semmi sem lesz olyan, mint volt, de h. milyen lesz, azt nem Magyarország fogja eldönteni, bár a magyar ellenzék sem. Remélhetőleg a V4-ekkel az egység továbbra is erős lesz.

Egyelőre ezen jussunk túl. Mi is lakosság vagyunk, felneveltünk és taníttattunk négy gyermeket, sőt, segítettünk az indulásukban is, egy felnőtt gyermekünk gyógyíthatatlan, súlyos, krónikus betegségben szenved, őt minimális állami segítséggel ellátjuk, gondoskodunk róla, mégis vannak tartalékaink. Igaz, mindketten tanultunk és átrobotoltuk az életünket.Ez feltehetőleg cseppben a tenger.

Változatlanul azt gondolom, h. az újrakezdéseket kell majd megkönnyíteni és addig azt segélyezni, aki rászorul.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés