KSH: a népesség közel egyötöde különösen veszélyeztetett

2020. március 29. 8:46
Koronavírus dosszié címen új felületet indít a Központi Statisztikai Hivatal.

A járvány és annak következményei mindenkit érintenek, ezért a tájékoztatás megkönnyítése érdekében ezen a felületen gyűjtjük össze a Központi Statisztikai Hivatalnak a COVID-19 megbetegedésekhez, illetve a járvány gazdasági és társadalmi hatásaihoz kapcsolódó adatösszeállításait, elemzéseit. A dosszié tartalma folyamatosan bővül” – ismerteti a projektet a Központi Statisztikai Hivatal.

A koronavírus-járvány szempontjából különösen veszélyeztetettek az idősebb, 65 éves vagy annál idősebb korosztályba tartozók, akik a lakosság 19,3 százalékát képviselik Magyarországon – hívja fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján.

***

A KSH új felületet hozott létre, amelyben a Covid-19 megbetegedésekhez, illetve a járvány gazdasági és társadalmi hatásaihoz kapcsolódó adatösszeállításait, elemzéseit közli.

A statisztikai hivartal adatai szerint a bölcsődék és az óvodák időszakos bezárása 38,6 ezer bölcsődést és 330,5 ezer óvodást, valamint a szüleiket érintette. A nappali közoktatásban 1,1 millió gyermek és fiatal tanul, akik az iskolapad helyett otthonról, digitális távoktatás keretében sajátítják el a tananyagot, csakúgy mint a felsőoktatásban tanuló 285,1 ezer hallgató.

Majdnem kétmillió fő 65 éves, vagy annál idősebb

Kiemelik, hogy különösen veszélyeztetettek az idősebb, 65 éves vagy annál idősebb korosztályba tartozók, akik a lakosság 19,3 százalékát képviselik. Kiemelt figyelmet kell ezért fordítani az ország elöregedő déli, délnyugati térségeire, valamint a főváros egyes kerületeire, ahol az idős népesség aránya meghaladja az országos átlagot - teszik hozzá.

Az 1,9 millió fő 65 éves és annál idősebb lakosság többsége családjával él együtt, és mintegy háromtizedük egyedülálló. Az egyedül élő idősek aránya főként az Alföld és Dél-Dunántúl egyes járásaiban, illetve a főváros kerületeinek többségében lényegesen meghaladja az országos átlagot.

Az elemzés kitér arra, hogy az idős gondozottak magas aránya miatt az egészségügyi-szociális terhelés erőteljes növekedése várható. Az önkormányzatok a szociálisan nehéz helyzetben levőket szociális alapszolgáltatásokban részesíthetik, amik a koronavírus-járvány időszakában még inkább felértékelődnek. A tavalyi adatok szerint a legtöbben a szociális étkeztetést (184 ezer) és a házi segítségnyújtást (92 ezer) vették igénybe.

A koronavírus dosszié ITT érhető el.

(MTI/KSH)

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarország lakosságának 45 %-a 65 éves, vagy idősebb. 2019 év január 1.-én 9 772 756 fő
https://www.ksh.hu/interaktiv/..

Minden kétséget kizáróan nem bizonyított, hogy honnan indult el a koronavírus. Akár Iránból is elindulhatott, csak elhallgatták.

Sajnos a dohányzók, alkoholizálók, túlsúlyosak és krónikus alváshiányban szenvedő zombik is - ami életkorfüggetlen.

Neked biztos nincs meg a 8 általános, mert egy grafikont sem tudsz értékelni. Próbád meg újra.

Kedves kisKató!
Én kit tudom számolni a korfa alapján. Ez olyan egyszerű, mint a két fél banán nem két banán, hanem egy.

Ha a férfiak aránya 45 %, a nőké valamivel több, akkor az összeshez viszonyítva a 65 éves és ennél idősebb kb 23 %, ami 2.247.734 főnek felel meg.

A téma pedig onnan indult el, hogy az egyik fórumozó - nem én - kétségbe vonta a KSH kétmilliós számát.

A KSH dossziéjában veszélyeztetettnél pedig az is figyelembe van véve, hogy milyen arányban vannak a 65 éves és ennél idősebbek között a krónikus betegek.

,,Az-1 csapda volt,a frank valojaban csak hiv.alap volt-és "sajátságosan" torzitották el a kamatoskamat képletet,hogy a 3-4 szeres törlesztőt "kihozzák"-a "beetetési időszak" után.,,

Nem volt csapda és olyan sem volt amire utalsz.

Egy technikai elszámolás mód volt, amivel az összes következményt az adósra hárították át. Pontosabban az árfolyam kockázatot. Ha 2007 évben csatlakozunk az euróhoz akkor ez megszült volna.

A mostani forinthiteleknél nem lesz ilyen mértékű. A fix kamatoknál semmi, a változó kamatoknál lehet csak változás.

Nem a 2020.01.01.-i adatokat írtam, hanem a 2019 év január 1.-én 9 772 756 fő adatot és akkori korfát vettem figyelembe. A számolás módja logikai, az eredmény megközelítő. Ha tételesen kiszámolod akkor se lehet nagy eltérés.
Mivel a 2020 évi adat más, így nyilván más lesz a hányad is.
Ugyanakkor a korfa figyelembevételével kerekítésekből is adódhat eltérés. Az pedig nyilvánvaló, hogy pontos adatot az ebszolút értékekből lehet kapni, ahogy ezt kiszámoltad. Feltételezve, hogy az összeadásnál nem tévedtél.
A lényeg, hogy a kétmillió körüli szám kijön, mivel ez volt a kérdés alapja.

Ez egy másik téma, mint ahogy az is, hogy a törlesztő részleteket annuitással számolják.
Ha veszel egy példát és a wikin található képlettel kiszámolod a törlesztő részleteket, akkor látni fogod, hogy nincs kamatos kamat számítás, hanem előbb fogy le a kamat, mint a tőke.
A kamat pedig egy évre szól és évente kerül elszámolásra.
Kamatos kamatról akkor beszélünk, ha a kamatot tőkésítik dec. 31.-én és a következő ében ezután számolják a kamatot. Ilyen a diákhitel.
A mostani hitelmoratóriumnál a rendelkezés tartalmazza, hogy a kereskedelmi bankok a ki nem fizetett felgyülemlett kamatot nem tőkésíthetik, de figyelembe veszik a törlesztő részlet kiszámításánál ami nem változhat. Ezért hosszabbodik meg a futamidő. Plusz természetesen a türelmi idővel.

Ebben igazad van. Ez az én trükköm. Kíváncsi voltam ki hogyan veszi észre és miként reagál.
Így te piros pontot érdemelsz.
Elnézést kérek ha félreértenéd, a kisKató megszólítást a nagyKató helyett viccnek szántam. Nem állt szándékomban, hogy megsértselek.

Még annyival egészíteném ki, hogy az elszámolás lehet havi, negyedéves, féléves és éves.
A legtöbb lízingnél példáúl negyedéves volt.

Én is így gondoltam.

Meg a dal is azt sugallja

Kis Katóka, ilyen ez az élet,
hazudnak a május éjszakák.
Álmok után jönnek ébredések,
elfeledni oly nehéz magát.
Tévedés csupán az élet,
sokszor tévedünk.
(Kérlek ne vedd szemtelenségnek.)

A végén még közös hullámhosszon leszünk.

Nem tudom értelmezni.
A képletet itt megtalálod.
https://tinyurl.hu/l4HE/
Ezt úgy használtam, hogy készítettem Excelben egy táblázatot 20 éves futamidőre havonta, megbontva tőke és kamattörlesztő részletekre. Talán még elő tudnám keresni, ha nagyon akarnám.

Nem vagyok biztos benne, hogy a hvg minden szeletét kibontja a történetnek.
L. https://magyarnemzet.hu/kulfol..

A hvg cikke itt olvashat
https://hvg.hu/vilag/20200326_..
Szerintem elég hiányos.

Akkor rendben van.
Amire a hitelfelvevők nem figyeltek az az árfolyam változás miatti törlesztő növekedés volt.
Már többször írtam. Ebben az időben egyéni vállalkozóként foglalkoztam pénzügyi tanácsadással.
Nem ügynökösködtem, hanem segítettem az ügyfeleket a kérelmek készítésében. Mindegyik ügyfelemnek elmondtam, hogy mire figyeljen. 2006-ban látszott, hogy bajok lesznek az árfolyammal. Mindenkit e-mailben értesítettem, hogy a legközelebbi elszámolásnál keressenek meg és beszéljük meg a további teendőket. Egy kivételével meg is kerestek és megfogadták a tanácsomat. 2008-ban már egyiknek sem volt devizában hitele.

Nekem is sok szép emlékem fűződik e dalhoz.
Két évig negyedévente jártam vizsgázni Budapestre és egy évig Farkasréten laktam a nagybátyáméknál.
Volt egy négy fős társaság és szombatonként az a Nyugati étteremben mulattunk, ahol Lakatosék zenéltek. A pincérnőt Katónak hívták. Így lett a mi belépőnk az ídézett dal. Amikor beléptünk a zenekar el kezdte játszani és Katóka már hozta a szokásost.
A foglalt asztalunk a zenekar asztala mellett volt és nekünk engedélyezve volt az éneklés. Egyik alkalomkor nagyon sok külföldi volt és akkor lezárták az ajtókat, összetoltuk az asztalokat és hajnalig énekóra és tánc volt.
Régi szép idők! Ma már csak emlék.

Egyet értek veled.
Én előnyben voltam, hiszen öt évig banknál dolgoztam és hitelezéssel foglalkoztam.
Ezt követően pedig egy országos cég ügyfeleinek dolgoztam bejárva az egész országot. Nagyon szerettem a munkát és a bizalom kölcsönös volt. Mindegyik pályázat nyert és mindegyik hitelkérelem el lett fogadva. A kereskedelmi bankokkal is jó kapcsolat alakult ki, amely kölcsönös bizalmon alapult. Mindenki örült, mert egyedi megbízás alapján nekik csak fizetni és aláírni kellett. Természetesen amit javasoltam, a döntést nekik kellett meghozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés