Nagyon magas a hibás kínai koronavírus-gyorstesztek aránya

2020. március 26. 16:10
A Csehország által Kínából vásárolt koronavírus-gyorstesztek 80%-a hibás.

A csehország éltal kínából rendelt háromszázezer koronavírus-gyorstesztek 80%-a hibás – állítják a helyi szakemberek, akik kipróbálták a teszteket. Az 54 millió korona (1,83 millió euró) értékű tesztkészletek hamis pozitív és negatív eredményeket mutatnak. Ennek oka az, hogy a gyors tesztek nem tudják megbízhatóan kimutatni a fertőzést a kezdeti szakaszában – írja az egyik cseh portál. 

Az információ az ország keleti részén található Ostrava Egyetemi Kórház szakembereitől származik. Az egészségügyi tisztviselők a gyors koronavírus-teszteket megbízhatatlannak minősítették, mivel állítólag az esetek 80%-ában kudarcot vallottak. Például említenek egy esetet, amikor a gyorsteszt szerint a páciens koronavírusa pozitív volt, de a következő teszt kimutatta, hogy nem volt fertőzött.

A hibaarány meglehetősen magas – állította Pavla Svrčinová, az Ostrava régió higiénikus szakértője. „Mindenkit teszteltünk, akik a vizsgálati állomásra jöttek. Szerencsére mintákat vettünk a további tesztekhez, és így rájöttünk a tesztek hibaarányára” – magyarázta Svrčinová. 

A Nemzeti Közegészségügyi Intézet egy dokumentuma szerint a gyorstesztnek csak „támogató szerepe” van a tesztelésben. Az intézet kifejtette, hogy ezek a tesztek nem tudják kimutatni a vírust a fertőzés utáni első öt-hét napban, mivel az embernek még meg kell kezdenie termelni a koronavírus ellenanyagokat a vérében. A gyorsteszt azonban ezen ellenanyagok kimutatására épül. „A teszt nem diagnosztikai teszt” – nyilatkozta a Nemzeti Közegészségügyi Intézet.

 

 

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, BezzegCsehország élt: 2020.03.22. - 2020.03.26.
A tegnapi bezzegromániai hírnél is úgy pörögtek a közösségi oldalakon a libsik, mikor bejelentették, hogy Bukarest és az összes nagyváros lakóit tesztelik, BezzegRománia, zengett a belváros, mára meg már el lett hajtva az eü. miniszter, többek között ezen betarthatatlanul ostoba kijelentése miatt.

Mégis, mit vártál a kínaiaktól?

Bayer ezt is megköszöni. Kína megfertőzi a világot, majd hibás teszteket ad el, amin még keres is.

Itthon is azt hallani, hogy az első teszt eredménye sokszor negatív. Amikor szemmel láthatóak a vírus tünetei, akkor a teszt pozitív.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés