Húszmillió darab koronavírus elleni gyógyszert készíthetnek Magyarországon

2020. március 26. 8:33
Tiszavasváriban állítanak elő hidroxiklorokvin-szulfátot. Ez az a hatóanyag, amelynek a kivitelét megtiltotta a magyar kormány.

Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból – értesült a Világgazdaság. Magyarországon a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-t (Alkaloida) állít elő hidroxiklorokvin-szulfátot.

Ez az a hatóanyag, amelynek a kivitelét megtiltotta a magyar kormány.

A Világgazdaság úgy tudja, a cég körülbelül négy tonna hatóanyaggal rendelkezik a tiszavasvári telephelyén, ami azért fontos, mert az eddigi kínai és olasz tapasztalatok alapján a koronavírus- (Covid-19) terápiában eredményesen alkalmazható ez a maláriaellenes hatóanyag, amelyet egyedi importtal sem lehet beszerezni, sőt az ezt tartalmazó gyógyszerkészítményt sem. A Világgazdaság információi szerint, figyelembe véve a Covid-19 terápiás ajánlásokat, a jelenleg rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiség hozzávetőlegesen 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához elegendő, vagyis több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég.

Fél évre szól az export tilalom

Ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy megtiltja a koronavírus-betegek gyógyításához használt gyógyszeralapanyag kivitelét. Bár Magyarország a világon az egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak, a kormány most a magyar lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása érdekében állította le a kereskedelmet. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján is olvasható az exporttilalom,

a határozat szerint ez hat hónapra szól.

Az Alkaloidát egyébként Kabay János gyógyszerész alapította 1927-ben morfin zöld mákokból történő gyártására. A gyáralapító szabadalma képezi jelenleg is a morfin ipari előállításának alapjait az egész világon. Az Opten adatai szerint a cég nettó árbevétele 2018-ban meghaladta a 11 milliárd forintot.

A vállalat többségi tulajdonosa 2005 óta az indiai székhelyű SUN Pharmaceutical Industrial Ltd. A vállalat fő tevékenysége gyógyszerhatóanyagok, kész gyógyszerek gyártása és értékesítése a hazai és a külföldi piacokon. A részvénytársaság alkaloidszármazékok, pszichotróp vegyületek, illetve maláriaellenes gyógyszerhatóanyagok elismert gyártója Magyarországon, és egyike annak a néhány vállalatnak, amely a világon ilyen anyagok gyártásával foglalkozik.

Csökkenti a vírusterhelést

Az alapanyaggal kapcsolatban egyelőre annyit lehet tudni, hogy Philippe Gautret francia orvos és munkatársai egy kis esetszámú, de annál jelentősebb klinikai vizsgálatról számoltak be a napokban. Ennek alapján úgy látszik, hogy a hidroxiklorokvin (Delagil)

hatékonyan csökkenti a vírusterhelést a koronavírus által megfertőzött betegekben.

A vizsgálat hatodik napjáig a kezelt betegek 70 százalékánál már nem lehetett kimutatni a vírust.

Marseille-ben, kórházi környezetben napi 600 milligramm (3×200 milligramm) hidroxiklorokvin adásával kezelték az igazoltan koronavírussal fertőzött betegeket március elejétől március 16-ig. Eddig 42 beteg közül 36-nál vitték végig a kezelést, összesen 26 beteg kapott hidroxiklorokvint, közülük hat kapott még azithromycint (Sumamed) a bakteriális felülfertőződés elkerülésére, és 16 volt kontrollbeteg.

Hat hidroxiklorokvinnal kezelt beteget a vizsgálat korai abbahagyása miatt kizártak az elemzésből. Hat beteg tünetmentes volt, 22-nél a felső légúti és nyolcnál az alsó légúti fertőzés tünetei jelentek meg.

Összesen 253 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon jó hír! Hajrá!

6 hónapos kiviteli tilalom és korlát nélküli felhatalmazás Orbánnak.
Ez ugye csak vicc?

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2020. március 26. 8:56

Tunya te már mindent furcsállsz amióta kiesett alólad a Mozgalom, azóta sem találtál magadnak szellemi vezetőt.

De segítek. A hat hónap feltételezi, hogy itthon sikerül olyan készletet felhalmozni, ami később lehetővé teheti az exportot.

Nem vicc, csak tudni kell értelmezni. Tunyának már elmagyaráztam egy lehetséges értelmezést.

Ez egy igéretes szer, de az Alkaloida kutatási kapacitása kicsi. Ennek megfelelően mintákat, ha kérnek át kellene adni nagyobb intézeteknek, gyárak kutatólaboratóriumainak is.

Az előző hasonló felhatalmazást Szíriában szerezte meg egy Asszad nevű, aztán pár évig úgy maradtak.
Most megnézheted Szíriát.

Szíriában is pont így szól a törvény.
Csak a vészhelyzet nem szűnt meg a polgárháború előtt sok-sok éven át.

Nem akarok Szíriát!

Jó, hogy linkelted, kösz.

Azt lehet tudni, hogy mely kormány alatt privatizálták, adták el? Azt a sokat emlegetett, az ország kirablására vonatkozó Fehér Könyvet tényleg ideje lenne már megírni.

https://cnnphilippines.com/new..

Mindenesetre az FDA nem ajánlja, ami persze nem zárja ki azt, hogy más szubsztituensekkel jó lehet. Ehhez kell még a kutatás.

Dokumentáltan a Horn kormány idején került sor a legnagyobb privatizációra, lefordítva a szabadrablásra, az ország kiárusítására. Suchman Tamás volt ennek miniszterként az első számú irányítója.

Egyébként ha jobboldali kormány alatt történt volna ez, akkor őket ugyanúgy elítéltem volna.

A családi ezüstről jut eszembe, Tátrai kiszabadult már a Sukoró ügyben, s mi van az osztrák kezére játszott, zsebszerződéses földekkel?

https://edition.cnn.com/2020/0..

Teljesen igaz, az a Fülöp-szigetek FDA-ja volt, viszont a U.S. FDA-nak is hasonló a véleménye. ( Különösen azóta, hogy az akváriumtisztításhoz használt foszfát származékot lenyelte két alulképzett, az egyik meghalt, de a másik se volt jó bőrben.)

Tilos kivinni a határon? Na és kedves nemzeti kormány, mi lesz a határon túli nemzettesttel? Kárpát-haza, mi?

https://www.napi.hu/nemzetkozi..

A klorokin is rajta van a WHO által vizsgált gyógyszerek listáján. Egyelőre azt találták, hogy ugyan hatásosnak látszik, de súlyos szívzűröket okozhat az egyik mellékhatása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés