V4NA: Magyarország megelőzte Európát a járványkezelésben

2020. március 25. 8:12
A járvány elleni védekezés számos aspektusában elsők voltunk.

A V4NA nemzetközi hírügynökség összegyűjtötte, hogy a különböző európai országokban az első koronavírusos beteg regisztrálásától számítva hányadik napon hozták meg a kormányok a különböző korlátozásokat – írja az Origo. Egész Európában viták zajlanak arról, hogy melyik ország lépett időben a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Mint írják, Magyarországon az ellenzék folyamatosan ekézi a kormányt, hogy későn és rosszul léptek, holott a V4NA összesítéséből kiderül: a veszélyhelyzetet Magyarországon az első regisztrált eset utáni 7. napon, Lengyelországban a 9. napon, Csehországban a 13. napon hozták meg. Ugyanezt az intézkedést Belgiumban a 37. napon, Spanyolországban a 45. napon jelentették be, ekkor egyébként kijárási tilalmat is elrendeltek.

Magyarországon egyelőre azért nincs szükség kijárási tilalomra, mert hazánk nagyon gyorsan reagált, az emberek dolga pedig most az, hogy betartsák az operatív törzs ajánlásait és maradjanak otthon – állapítja meg a V4NA alapján az Origó.

Olaszországban, a koronavírus által leginkább sújtott uniós tagállamban január 31-én regisztrálták az első két koronavírus-pozitív beteget. Az olasz kormány 38 nappal ezután hirdette ki a teljes országra a karantént. Ugyanezt az intézkedést Nagy-Britanniában az 52. napon jelentette be Boris Johnson miniszterelnök.

Iskolák és egyetemek bezárásában is gyorsan reagáltunk

Fontos eleme a vírus elleni védekezésnek az iskolák, egyetemek bezárása is. Olaszországban a diákok a vírusválság 34. napján álltak át a digitális tanításra. Ugyanezt az intézkedést Csehországban a 10. napon, Lengyelországban és Magyarországon a 12. napon, Ausztriában a 21. napon, Németországban és Svédországban pedig (az egyetemek tekintetében) a 45. napon tették meg. Belgiumban először csak az általános iskolákat zárták be, 37 nappal az első fertőzött megjelenése után, az egyetemeket akkor még nem, mostanra viszont ott is teljes mértékben átálltak a digitális távoktatásra. Franciaországban március 16-tól zártak be az iskolák és az egyetemek is, a nyugat-európai állam ekkor már az 52. napon tartott a fertőzés megjelenésétől kezdve.

Éttermek bezárásában és csoportos rendezvények betiltásában is elsők voltunk

Európa-szerte az éttermeket, bárokat és szórakozóhelyeket is be kellett zárni a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Ez Magyarországon a 13. napon, Lengyelországban és Ausztriában a 14. napon, Olaszországban a 37. napon, Spanyolországban a 44. napon, Franciaországban az 54. napon történt meg az első regisztrált koronavírusos esethez képest.

Hasonló intézkedéseket kellett meghozniuk a kormányoknak a rendezvényeket illetően, ahol a legnagyobb a csoportos vírusfertőzés esélye. Magyarország a 7., Lengyelország a 8. napon, Ausztria a 14. napon, Spanyolország a 28. napon, Olaszország a 37. napon, Svédország a 40. napon, Belgium és Németország a 42. napon lépett. A szakemberek figyelmeztetése ellenére az Egyesült Királyság az 52. napon Franciaország pedig csak az 56. napon intézkedett.

A határok lezárásában is gyorsak voltunk

Hasonlóan lényeges aspektusa a védekezésnek a határok lezárása is, amely ugyanakkor az unió egyik alapelvét, a nyitott határok elvét veszélyezteti. Ausztria az Olaszországgal közös határszakaszát 18 nappal az első fertőzött megjelenése után zárta le, de a többi határát csak egy héttel később. Lengyelország az első fertőzéstől számított 10. napon, Magyarország a 13. napon, Csehország a 15. napon intézkedett a határzár bevezetéséről. Spanyolország az első eset regisztrálása utáni 45. napon hozta meg ezt a döntést, Németország a 49., Franciaország pedig csak az 56. napon rendelt el határzárlatot – olvasható ki a nemzetközi összeállításból, amit a V4NA készített.

(Mandiner)

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rétvári Bence hétfőn remekül az ellenzék fejére olvasta a dátumokat:-)

Úgy tűnik, a teJhatalom kiépítése mellett azért jut energia az európai szinten is gyors és hatékony védekezésre is. Amiben persze az EU semmit nem segít.

Néha nem árt, ha egy kormány nem csak beszédképes.

Milyen pénzre gondol a tisztelt olvtárs? (Aki természetesen véletlen sem szervilis, és a kormánnyal kapcsolatban sosem siránkozó.)

Már így is szálka vagyunk Brüsszel szemében, a főtitkár azzal gyanúsítja Orbánt, hogy a vírusoknak nem adja meg a tagállami demokratikus alapelveket...
Mit mondanának ránk, ha az utcákon, kapualjakban halmokban állnának a védőfelszerelések, és vihetné boldog-boldogtalan...
Akkor azt mondanák, az lesz a vád: a diktátor ezzel akarja lekenyerezni a népet, egy tál védőfelszereléssel, lencsével keverve-kavarva és, hogy ez orbáni populizmus, ami veszélyes a demokráciára...

Helyettük ön is linkelhetne valami információt. Előre is köszönöm, olvtársi üdvözlettel.

Köszönöm. Ennyit a sokat emlegetett összefogásról. Hálás lettem volna a felvilágosításért. További szép napot!

Köszönöm, közben én is megtaláltam a vonatkozó honlapot. (https://ec.europa.eu/regional_.. )

Figyelemre méltó. Különösen a létrehozás időpontja. Ilyen késlekedésért a magyar kormányt a tisztelt ellenzék már ízekre szedte volna.

Az sem véletlen, hogy a fertőzés elleni küzdelmet "dominálják a nemzeti próbálkozások". A jelek szerint mindenki úgy érzi, hogy magára számíthat elsősorban. Felteszem, hogy a legelvetemültebb brüsszelita sem fogja visszautasítani az ellenszert, ha valamely "nemzetileg dominált" kutatócsoport fedezi fel.

Az említett EU intézkedést a független és objektív média sem hozta le túlzott intenzitással. Mindegy, meglett a vonatkozó honlap. Alig néhány hónappal a koronavírus EU-beli felbukkanása után már léptek is. Dicséretes gyorsaság.

Ha az EU tempója lenne a sztenderd, akkor ráértek volna május végén ideérni...

Szuper. A szavazóik viszont nem biztos, h. tudnak olvasni. A következtetések levonása is nehéznek bizonyult eddig.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés