A globalizáció kényszerzubbonyában

2020. március 25. 13:56

Lánczi Tamás
Mozgástér blog
A vírus átmenetileg ugyan erős nemzetállami intézkedéseket hozott, de hosszabb távon veszélyt jelent az európai nemzetek szuverenitására.

„Soros György nemrég megjelent könyvének eladatlan példányai tornyosulnak egy kihalt fővárosi könyvesbolt polcán. A könyv borítóján az agg milliárdos fotója felett a cím: A nyílt társadalom védelmében. A könyv nem sokkal azelőtt jelent meg, hogy a nyugati világ államai sorra zárták le határaikat és vezettek be karantént. A nyitottság helyett a nyugat most bezárkózik, fizikailag és szimbolikusan is. Soros szervezetei is elhallgattak, csak álmukban csöngetnek egy kicsit. A mindenható elv a valóság próbáján elbukott.

Sokan temetik ezekben a napokban a globalizmust, a liberalizmust, a szuperkapitalizmust. Fő érvük, hogy a vírussal lebénított világkereskedelem, a gyorsan visszaépülő határok és a visszatérő állami protekcionizmus egy korszak végét jelzik. A tapintható félelem, a valóban rendkívüli intézkedések és a várható mély gazdasági recesszió rémképe első látásra elégségesnek is tűnik ezeknek a kijelentéseknek az alátámasztására. Ráadásul a konzervatívok, szuverenisták, tradicionalisták fő ellenségei (nevezzük őket az egyszerűség kedvéért liberálisnak vagy globalistának) látszólag elbizonytalanodtak a közelmúlt eseményeitől, ami pedig tovább erősíti a jobboldal győzelemérzetét.

Csábító gondolatnak tűnik, hogy a posztkoroniális világ a szuverenisták győzelmét fogja elhozni. De ez nem más, mint az ideológusok hurokcsapdája, azaz a vágy arra, hogy végre nekik is igazuk legyen. A vágyvezérelt, ideologikus elemzések jobban hasonlítanak a vajákosok kuruzslásához, mint egy valódi helyzetfelméréshez. A vágyvezérelt elemzések persze örülnének a globalizmus megroppanásának, mint ahogyan oly sokan, politikai oldaltól függetlenül. A valóság azonban ennél árnyaltabb. Korántsem biztos, hogy a koronavírus és annak leküzdése elsöpri a globalizmus egyeduralmát.

A vírus átmenetileg ugyan erős nemzetállami intézkedéseket hozott, de hosszabb távon veszélyt jelent az európai nemzetek szuverenitására. A gazdasági leállás évekkel, sőt évtizedekkel vetheti vissza az önállóságuk alapját, vagyis a versenyképességüket. Meggyengíti a nemzeti keretek közt működő vállalatokat és kiszolgáltatja őket a nagyobb tőketartalékkal rendelkező multiknak.

A szuverenitásnak ára van: a saját tőke, ami saját döntésekre jogosít fel, a saját döntések pedig erőt és tekintélyt adnak. A szabadság, az önrendelkezés és a függetlenség nem lehet pusztán szellemi és intellektuális kategória. Ha kizárólag így, ekképpen kezeljük, akkor pillanatok alatt a cella mélyén ábrándozó rab szerepében találjuk magunkat. Aztán rajzolhatunk bármennyi ablakot a szürke börtönfalakra. Mert ugyan elképzelhető, hogy néhány liberális demokrácia vagy maga az Unió bele fog bukni a válságkezelésbe, de a globalizáció nem fog. Hiszen az maga a tőkeáramlás, az erőhatások összessége, ami elsimítja, láthatatlanná teszi a társadalmi és kulturális ellentéteket még a legszélsőségesebb diktatúrák és a legszabadabb liberális demokráciák között is. A globalizációt nem a liberalizmus tartja életben, hanem a globalizáció az, amely hagyja magán élősködni a liberalizmust. Ahogyan a 2008-as válság sem söpörte el a szuperkapitalizmust, hanem még magasabb fokra emelte, úgy a mostani krízis is magában hordozza a még agresszívebb globalizáció lehetőségét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.


Ne fessük az ördögöt a falra ( ha akarja, magától is megjelenik)!

"A globalizációt nem a liberalizmus tartja életben, hanem a globalizáció az, amely hagyja magán élősködni a liberalizmust."
Ez hatalmas tévedés.
A kettő, glob és liber: az érem két oldala.
A globnak szüksége van a libre, mert csak így, a totális "szabadság"-ra hivatkozva tud gazdasági folyamatokat a járulékos és környezetszennyezési költségek nélkül levezényelni, másrészt a spekulációs értsd: "Mindig a mi bankunk nyer a végén!" tőke éhségének, uralmának biztosítéka a lib.
A libet - amelynek nincs nemzetisége (pontosabban van, de erről pol-korrektül nem illik, nem lehet, nem merünk beszélni!), a globalizmus tartja el, onnan szedi magának a költséget, amellyel filozófiai, értelmezési, média szinten alátámasztja a glob létjogosultságát, sőt felsőbbrendű, egyedül üdvözítő mivoltát, hatalmát.
Így kattannak egymás fa..., farkára és rágóznak egymáson, és ehhez az energiát döntően a fehér keresztény hetero férfiak és nők életerejének leszívásából szerzik be maguknak.
Nem véletlen, ahogyan gyengül a fehér középosztály, úgy erősödik a társadalmi feszültség, a robbanásveszély, a glob és a lib: ezek együtt sokszorosan veszélyesebbek az emberiségre, mint a nácik vagy a komcsik voltak.

"A vírus átmenetileg ugyan erős nemzetállami intézkedéseket hozott, de hosszabb távon veszélyt jelent az európai nemzetek szuverenitására"
Tisztelt Szerző!
Ha Ön egy olyan "nemzetállamban" élne, mint pl. Románia vagy Szlovákia, talán megtanulná mi a különbség a nemzet és az ország között. Addig csak nemzetállamozzon nyugodtan. Országoknak csak saját országukban van fennhatóságuk, pl. a magyar nemzet egészére (sajnos) nincs intézkedési jogosultsága Magyarországnak. Azt hiszem ez egyszeregy, még laikusoknak is, akik nem írnak ilyen elemzéseket.

A nemzetállam helyett talán okosabb lenne független államról beszélni.

A 100 évvel ezelőtti béke diktátum, melyet a "győztes" francia állam bábáskodásával hívtak életre NEM nemzetállamokat hozott létre a Kárpát medencében. Hogyan lehetne nemzetállam, melynek határ menti területei még most is más, nevezetesen magyar nemzetiségűek szállás területei, vagy Románia esetében még az ország közepén is van homogén magyar nemzetiségű tömb, nem beszélve megyényi magyar többségű országrészekről.

Nehogy úgy tűnhessen, h. Szlovákia, Románia nemzetállamok! Szerbiáról nem is beszélve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés