Mit tudunk eddig a pontig a koronavírusról? – virológus professzort kérdeztünk

2020. március 21. 8:12
Időben vagyunk az intézkedésekkel? Mikor lesz ellenszer és oltóanyag? Elkaphatja újra, aki egyszer már kigyógyult? Évről évre felütheti a fejét a veszélyes kórokozó? Tényleg használ a klorokin? Valóban nem veszélyes a gyerekekre? Jakab Ferenccel, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzorával, a kutatócsoport vezetőjével beszélgettünk.

Mivel foglalkozik a kutatócsoportjuk?

A koronavírus kapcsán alapkutatási vizsgálatokon dolgozunk, próbáljuk összerakni a tudásunkat a vírussal kapcsolatban, ennek érdekében tartjuk a kapcsolatot más kutatócsoportokkal is. Tizenketten dolgoznak az én kutatócsoportomban. Természetesen nem csak az új kórral, hanem rengeteg mással is foglalkozunk, tagjai vagyunk számos hazai és nemzetközi konzorciumoknak is.

Hol tartanak jelenleg a kutatások? Pár nappal ezelőtt Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette, sikerült izolálni a vírust, mit jelent ez?

Az, hogy izolálták a vírust, azt jelenti, hogy sikerült szöveteken, sejteken, vagyis laboratóriumi körülmények között is replikációra bírni. 

Miben segíti ez az előrelépés az ellenszer kifejlesztését?

Mindenben. Csak azután tudjuk vizsgálni a vírust és annak fertőzési stratégiáit, ha előbb izoláljuk a kórokozót. 

Mi derült ki eddig a SARS2 koronavírusról? 

Azt már biztosan tudjuk, hogy

a vírus speciális receptorkötései sokkal hatékonyabbak, mint más kórokozóké.

Ez a tulajdonság a gyors terjedését segíti elő. Végeztek azzal kapcsolatosan tanulmányokat, hogy hány óráig él meg a kórokozó a különböző felületeken. Néhány órától egészen a néhány napig terjed ez az idő, attól függően, hogy milyen felszínen – rézen akár négy óráig, kartonpapíron akár 24 óráig, műanyagon és rozsdamentes acélon pedig akár 72 óráig is –, milyen környezetben, hőmérsékleten vagy páratartalmon van jelen a vírus. Az viszont nem derült ki egyértelműen ezekből a tanulmányokból, hogy a különböző felületeken mekkora a fertőzési képessége az idő előrehaladtával. 

Mi a valóság, honnan származik a vírus?

A természetből.

Azt hallani, hogy több alfaja is van. Milyen tüneteket okoznak az egyes típusok?

Igen, egy feltételezett S és L altípusa is van a koronavírusnak, de azt, hogy ez ténylegesen mit takar a klinikumban, illetve, hogy ezeknek az altípusoknak van-e szerepe, hogy mennyire terjed gyorsan a vírus, és hogy melyik milyen tüneteket okoz, egyelőre nem tudjuk biztosan megmondani. Természetesen már feltételezések, előkísérletek vannak, de további vizsgálatok szükségesek.

Jelenleg mennyi ígéretes vizsgálat folyik? 

Nagyon sokan dolgozna most a vírussal, azt kell, mondjam, hogy

szinte a fél világ erre fókuszál,

a másik fele meg minden másra, ami még körülöttünk van. 

A koronavírus ellen is hatékony egy japán influenzagyógyszer a kínai kormány szerint. Hallott erről, igaz lehet a hír?

Sajnos nem lehet tudni, a kísérlet lebonyolítását nem láttam, nem tudom megítélni, hogy igaz-e. 

Mikor lesz ebből ellenszer és oltóanyag?

Minimum másfél, két év az oltóanyag kifejlesztése

az engedélyezési folyamattal együtt.

Jakab Ferenc (fotó: Origo)

Aki elkapta, megfertőződhet újra? 

Az eddigi kutatások szerint az, aki megfertőződött, élete végéig tartó védettséget nem, csupán egy-három évig terjedőt kap. Biztosat azonban ezzel kapcsolatosan is csak pár év múlva tudunk mondani, ha a betegségen korábban átesettek szervezetében találunk antitestet, akkor valóban védett maradt az illető. Addig ezek mind csak találgatások és kérdőjelek maradnak. 

Valós a félelem, hogy ez az új típusú vírus a jövőben mutálódhat, és évről-évre felütheti a fejét?

Azt gondolom, hogy nem valós. A mutációt túlmisztifikáljuk. Kínaiak végeztek tanulmányt: december és február között vizsgálták a vírust, és azt látták, 99,99 százalékban ugyanaz maradt a kórokozó génállománya. 

Nincs ellene gyógyszer, oltás, semmi, de mégis mit csináljon az, aki elkapta? 

Ennek kutatása is folyamatban van, rengeteg laborban vizsgálják, hogy a már meglévő és forgalomba hozott gyógyszerek közül esetleg melyik lehet alkalmas a vírus tüneteinek enyhítésére. Egyelőre ezzel kapcsolatosan sem lehet biztosat mondani,

hosszabb távú kísérletekre van szükség. 

Állítólag négyszer annyi fogy a klorokin tartalmú hatóanyagokból, mint azelőtt, hogy megjelent volna a koronavírus. Azzal kapcsolatosan is terjednek hírek, hogy az Avigan és a Favipiravir gyógyszerek használhatók a vírus ellen. Meg tudja ezt erősíteni?

Ezt nem lehet biztosra mondani. Több gyógyszer is a klinikai tesztelés fázisa alatt áll, de ezek eredményeit még nem hozták nyilvánosságra. 

Mire számít, a lakosság hány százaléka kapja el a vírust?

Rengeteg tényező befolyásolja, függ az emberek viselkedésétől,

attól, hogy mennyien tartják be a higiéniás szabályokat, mennyire mozdulnak ki a nyomatékos kérések ellenére is otthonaikból. 

A 12 év alatti korosztályra nem tartják veszélyesnek a vírust. Hallani ettől eltérő véleményeket is. Mennyi beteg van ebben a korosztályban? Milyen a kórlefolyás?

A gyerekeket ugyanúgy érinti a fertőzés, mint a felnőtteket, azzal a különbséggel, hogy náluk nem okoz olyan súlyos klinikai tüneteket. A gyerekeknek a vírus terjesztésében lehet kiemelt szerepük. Ezért volt szükség az iskolák bezárására. 

Az említett intézkedés mennyire segített gátat szabni a vírus terjedésének? 

Biztos, hogy sokat segített, minél kevesebb a kontaktus, annál lassabban terjed a vírus. 

Időben vagyunk az intézkedésekkel?

Talán igen. Nagyon fontos az egyéni és közösségi érdek. Ha azt kérik, hogy ne menjek közösségbe, akkor nem megyek; ha azt kérik, mossak kezet, akkor mossak kezet; ha azt kérik, maradjak otthon, akkor maradjak.

Nagyon fontos, hogy tartsuk be az utasításokat,

az eljárásrendeket követni kell, csak így lehet megállítani a járványt. 

Továbbra is 2-3 százalékos a mortalitási arány?

Nagy átlagban azt kell mondanom, hogy maradt ez az arány. Nyilván ennél pontosabbat akkor tudunk mondani, ha lecsengett a vírus, és már biztosan tudjuk a fertőzöttek számát, illetve azt, ebből mennyien haltak meg, és hányan élték túl a fertőzést. 

Meddig fog ez az egész tartani?

Sajnos nem tudom, egy ideig még biztos. 

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarul semmit nem tudunk, de az biztos hogy természetes úton jött létre. Na persze

Válaszok:
opht | 2020. március 21. 10:16

Hihetsz bármelyik kontóban, de a fehérjeszerkezet feltárásával, a nukleinsav-szekvencia tisztázásával a komolyabb víruslaborok meg tudják ezt állapítani. Vagy azt gondolod, a világ valamennyi laborja része az összeesküvésnek? :-)

"Egyvalamit tudok biztosan, azt hogy nem tudok semmit." (Szókratész)

Jó neked. Engem már 2 éve letiltott, mert meg mertem említeni hogy a tini "transneműek" nagy része (60-80%) felnőtt korára kinövi, és hogy egyre több a megbánó, aki perbe fogja a gender-orvost, hogy miért nem vizsgálta ki tüzetesebben a pszichés nyavalyáit, mielőtt aláírta neki, hogy "transzidens". Most, a hormonterápia és műtét után, rosszab a közérzete mint azelőtt. Semmi homofób vagy transzfób kijelentést nem tettem, csak belinkelten egy érintettek által létrehozott jogász-platformot, mire letiltottak a naaaaagy liberális véleményszabadság jegyében.

Rosszul tudtad. Az egy másik betegség.

"A" koronavírus nincs, az egy vírus-család, van ilyen is meg olyan is.
Ennek van egy neve : Coronavirus SARS-CoV-2, és nem fordul elő kutyáknál.
A kutyáknál fellelhető vírus neve Canine Parvovirus (CPV). Van macskára beélesített is: Feline Parvovirus (FPV)

Fogd már be, légy szíves.

Vagy tudod mit: Menj el Bergamoba, ott szükség van a megrettenthetetlen ápolókra. Gyorsan (a)mortizálódnak. De ajánlom, hogy csak halkan beszélj a felismeréseidről, mert lehet, hogy a vírust túlélnéd, de a választ nem.

Javítok: természetesen Canine Coronavirus (CCV) és Feline Coronavirus.
A parvovírusok egy másik család, nincs "udvaruk/koronájuk" és nagyon szívósak, akár hetekig is túlélik a gazdatesten kívüli létet.

Értsd már meg, hogy komoly gáz van, mert az új vírus ellen MÉG NINCS se nyájimmunitás, se oltás, ezért soktízer-százezer ember, aki az influenzát SÍMÁN TÚLVÉSZELTE volna, ebbe egy héten belül viszont belehal. Nem elég neked a temérdek influenza-halott?!

Ne légy már ennyire értetlen !!!

A denevér és kígyó is természet volt, mielőtt levadászták.

Ezzel arra gondolt, hogy se nem mesterséges laborszökevény. Mert van olyan is. Se nem emberi civilizációban, emberben, háziállatban kifejlődött vírus (mutáns), mint pld. a Novo vírus.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés