Be kell zárni a nevelési-oktatási intézményeket!

2020. március 12. 13:03
Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
Facebook
Nagyon fontos lenne minden fronton a megelőzés, az, hogy a gyermekek, az óvoda, iskola ne legyen terjesztője a vírusnak.

„Sajtóközlemény a nevelési-oktatási intézmények bezárásának szükségességéről!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének véleménye szerint be kell zárni a nevelési-oktatási intézményeket. A nyilvánosságra hozott adatok szerint igaz, hogy az átlagos kontaktok alapján a fertőzés valószínűsége 8 %-os, de a családon belül és zárt csoportokon belül ennek akár hatszorosa lehet a fertőzés veszélye. Bár a fiatal korosztály megbetegedési rátája szerencsére alacsony, észrevétlen vírushordozóként azonban nagy veszélyt jelenthetnek a vírus terjedése szempontjából.

Lásd itt.

Nagyon fontos lenne minden fronton a megelőzés, az, hogy a gyermekek, az óvoda, iskola ne legyen terjesztője a vírusnak, hiszen sok helyen még mindig nincs kézfertőtlenítő, de van, ahol a szappan és a kéztörlő is hiányzik. Azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a pedagógusok átlagéletkora már igen magas, és sok intézményben a nyugdíjas kollégák alkalmazásával tudják csak enyhíteni a tanárhiányt.

Mivel a tegnapi napon a közvéleményt megtévesztő, fölösleges és pánikkeltő állítás került a nyilvánosság elé, miszerint a kéthetes bezárás miatt meg kéne ismételni a tanévet, elengedhetetlennek tartjuk ezúton is leszögezni: nincs ilyen kötelezettség.

A bezáráshoz fontos tudni az alábbi, jelenleg részben a tegnapi kormányrendelettel felfüggesztett általános szabályokat:

Köznevelési törvény 30. § (5) Ha rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok miatt a nevelési-oktatási intézmény működtetése nem lehetséges
a) az intézményre kiterjedő veszélyhelyzet esetében az intézményvezető,
b) a településre kiterjedő veszélyhelyzet esetében a jegyző a fenntartó egyidejű értesítése mellett,
c) a megyére, fővárosra kiterjedő veszélyhelyzet esetében a hivatal
rendkívüli szünetet rendel el.

30. § (3) A fenntartó egyetértésével az iskola igazgatója - az elmaradt heti pihenőnapok igénybevételének biztosítása nélkül is - elrendelheti a hat tanítási napból álló tanítási hét megszervezését, valamint a tanuló heti kötelező óraszámát meghaladó tanítás megszervezését, ha a rendkívüli tanítási szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani.

Tehát csak akkor kell elrendelni a tanítási napok pótlását, ha a szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani. Amennyiben az iskola távoktatást szervez, a tantervi követelmények elsajátítása megoldható.

Azt is fontos tudni, hogy tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletet nyugodtan lehet módosítani, és szükség esetén a tanítási év rövidíthető.

Mindezek alapján a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kéri, hogy a kormány mielőbb rendeljen el rendkívüli szünetet.

Ezen túlmenően közleményünkben valamennyi intézményvezetőt és fenntartót is arra biztatunk, hogy ők is forduljanak hasonló kéréssel a kormány illetékeseihez, hiszen a tegnap ismertté vált 41/2020. (III.11.) számú kormányrendelet átmenetileg elvonta tőlük annak jogát, hogy helyben hozzák meg ezt a döntést.

Budapest, 2020. március 12.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 197 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A statisztikák szerint az idősebb tanárok számára is gyakorlatilag veszélytelen a vírus, tehát őket is fölösleges hazaküldeni.

A fiataloknak és a középkorúaknak az lenne a legjobb, ha mindent csinálnának rendesen tovább: minél előbb esnek át a fertőzésen, annál előbb válnak immunissá ellene. Ha valami, akkor éppen a rezisztenssé vált gazdatestek a legnagyobb akadályai egy járvány további fennmaradásának. Ha valakiket tényleg otthoni karanténban kellene tartani, azok éppen a 75 év felettiek. Na, náluk tényleg komolyan kellene venni az elzárást mindaddig, amíg nincs meg a vakcina a koronavírus ellen.

A PDSZ láthatóan azt sem gondolta végig, hogy lehet majd több százezer gyereket otthon értelmesen lekötni. A járvány még valószínűleg hetekig, ha nem hónapokig fog tartani: addig mi lesz a panellakásokban dekkoló/tobzódó gyerekekkel?

A PDSZ egy tetves bolsevik patkánylerakat.

Be fogják zárni az iskolákat és a bölcsődéket is, mert ezzel csökkenthető a vírus terjedési üteme.
De addig még várnak egy kicsit, hadd legyen elég fertőzött a villámgyors terjedéshez.
Pár nap múlva -szerintem már a jövő hétfőn- sem kell iskolába készülni, mert meglesznek az áhított rendkívüli körülmények.

A hivatkozott Köznevelési törvény rendelkezései nincsenek felfüggesztve. Nincs erre irányuló kormányrendelet. Az intézmény, önkormányzat a sarkalatos törvényben meghatározottak szerint elrendelheti a szünetet, figyelembe véve a helyik körülményeket.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet tán még azt is elvárná, hogy helyettük az ételt is rágja meg a kormány?

Az "idősebb" tanárok is nyugdíjkorhatár alatt vannak: a statisztikák szerint ebben a korosztályban sem kell még a fertőzés miatt rettegni.

Tudsz külföldről híreket, statisztikát, hogy mennyi kisgyerek betegedett meg?

Annyira undorítóak vagytok a Frissel a Vágóval, és a a Homonnayval egyetemben.

0-19 éves korig összesen 2%.
Köszi, nem tudtam.

Amig a színházban több helyről random emberek verődnek össze, az iskolai közösség állandó. Még mielőtt valakinek eszébe jut, a bolognai rendszer miatt az egyetemi csoportok is random csoportok, ráadásul nagy területről.

Vannak kérdések, amelyeknél nem a pártszimpátia kell, hogy a mérleg nyelvét képezze. Kormánypártiként egyetértek a PDSZ javaslatával, vegytisztán a járványról eddig ismertté vált információk alapján.

Egy javaslat nem attól legyen jó, hogy megfelel-e az egyén politikai hovatartozásának. A mai krízis többről szól. Holnaptól bezárni minden óvodát, iskolát.

Az összes megbetegedesbol.
Szerintem nem kell elkapkodni az iskolabezarast.

Először is lehet, hogy mégis be kell zárni, nem kell a dolgoknak elébe menni.
Másodszor, ha be kell azt még nem lehet tudni, hogy mennyi időre. Ha most bezáratjátok, mit fogtok csinálni, ha tényleg kitör a járvány nálunk is? Abból már nem két hét lesz.
Harmadszor, marhára fognak örülni a gyerekek, ha belecsúszik a nyárba a tanítás, amikor 40 fokos hőmérsékletek vannak.
Úgyhogy nyugi. A PDSZ tagok száma amúgy is alacsony, ne akarjon diktálni a kormánynak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés