Szlovákia: nyertek az Egyszerű Emberek, kiesett a magyar képviselet

2020. március 1. 8:10
Igor Matovič OĽaNO pártja nyerte nagy fölénnyel a szlovák parlamenti választást, miközben a Magyar Közösségi Összefogás és a Híd-Most is a küszöb alatt végzett. Bugár Béla lemondott a Híd-Most vezetéséről.

A szavazatok 99,88 százalékának összeszámlálása után az Igor Matovič (nyitóképünkön) vezette jobboldali-populista OL'aNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) párt nyerte a szlovákiai parlamenti választást 25 százalékkal. Robert Ficóék eddig kormányzó Smer pártja 18,3 százalékot ért el. Boris Kollár jobboldali mozgalma, a Sme rodina (Család Vagyunk) 8,24, a szélsőjobboldali, Kotleba-féle L'SNS 7,97, a jobboldali liberális SaS 6,22, Andrej Kiska volt államfő Za l'udi nevű pártja pedig 5,77 százalékot ért el.

A Zuzana Caputová jelenlegi államfőhöz köthető Progresszív Szlovákia/Spolu pártszövetség a legutóbbi adatok szerint épp a szövetségben indult pártoknak előírt 7 százalékos küszöb alatt marad, így nem jut be a parlamentbe.

A szavazatok alig több mint 3 százalékával kiesett a parlamentből a nacionalista, eddig a Smerrel kormányzó SNS, és nem jutott be a kereszténydemokrata KDH sem a pozsonyi törvényhozásba.

Emellett mindkét magyar párt kívül marad a parlamenten: az MKP-ból született Magyar Közösségi Összefogás 3,91 százalékot ért el, míg a Bugár Béla vezette Híd-Most mindössze 2 százalékot szerzett.

Bugár Béla az eredmények nyomán bejelentette lemondását a Híd-Most éléről. Mint mondta, továbbra is a pártja segítségére lenne. Arról ugyanakkor nem beszélt, hogy kit látna szívesen a helyén. 

Jelen állás szerint egy Egyszerű Emberek-SaS-Za l'udi, avagy egy Egyszerű Emberek-SaS-Sme Rodina hármas koalíciónak is többsége lehetne a pozsonyi parlamentben egy ellenzékbe szorult Smerrel és a szélsőjobboldali Kotleba-párttal szemben.

A Smer részéről Peter Pellegrini miniszterelnök a választások éjjelén azt üzente Matovicnak, hogy nyitott a tárgyalásokra, a győztes politikus viszont úgy reagált erre: "A maffiával nem tárgyalunk". "Feltételezem, hogy amikor Pellegrini ezt a kijelentést tette, a Smer székházában már jócskán iszogattak. Üdvözlöm Peťo Pellegrinit, a válaszom, hogy semmi esetre sem" - tette hozzá.

Matovic a felvidéki magyaroknak is üzent: "Közvetlenül képviselni fogjuk a szlovákiai magyarokat, hiszen legalább két-három magyar nemzetiségű képviselőnk lesz, bár ezt még pontosan nem tudom. Grendel Gábor, aki szlovákiai magyar, a második legtöbb preferencia-szavazatot szerezte. Azon leszünk, hogy Szlovákiában minden nemzetiség képviselője jól érezze magát" - mondta Matovič.

(Forrás: Dennik N, Parameter)

Összesen 245 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tunya, Tunya, a kuruc az nem az esküszegő árulók portálja?
Csak a Jakab Peti meg ne tudja.:)

Szlovákiában, vagy Romániában elkerülhetetlen, hogy ottani állampolgárként viselkedjenek, de ugyanakkor nekik kell megtalálni azt a közös nevezőt, amellyel sikerrel szerepelhetnek a választásokon. A megosztottságot könnyű a Fideszre fogni, de biztos, hogy ez így is van?

Ha az ellenzék szerint a külhoni szavazókkal az a baj, hogy láthatóan a Fidesz mandátumait növelik, nem az ellenzéki pártokra szavaznak, akkor ez egységet mutat. A politikusaik viszont széthúznak, ilyenkor hová lesz ez az egység? A külhoniaknak a szavazatok miatt annyit kárhoztatott egyirányú Fidesz pártisága mellett ki hozza létre politikusaik megosztottságát? Biztos, hogy nem a Fidesz.

Ne beszélj mellé, nem ezt kérdeztem? Zavarba jöttél, nincs rá válaszod?

Némi háttér:
Egyszerű Emberek, O'LaNO, (néppárt): 25% - jobboldali
Irány, SMER, (szocialisták): 18,2% - baloldali
Család Vagyunk, SME RODINA, (identitás): 8,2% - szélsőjobboldali
Mi Szlovákiánk, L'SNSN, (független): 7,9% - fasiszta
Progresszív Szlovákia - Együtt, PS-SPOLU, (liberális és néppárti): 6,9% - szociálliberális
Szabadság és Szolidaritás, SaS, (konzervatív): 6,2% - neoliberális
A Népért, Za L'UDI, (néppárti) : 5,7%- jobboldali

Nem tudom, feltűnt-e, hogy a "populisták" nyertek?:-)))))))

A keményen dolgozó kisemberek győztek?

Majdnem mindegy, ki nyer a szlovákoknál, a cseheknél már nem.
Amíg a Benes-törvények érvényben vannak, Szlovákia egy folyton süllyedő kicsi csónakocska, legyen bármilyen kormánya, a teljes elsüllyedés elkerülése a cél.
Persze, ehhez ki lehet találni különböző eszközöket.
Ha - feltéve, de nem megengedve - Magyarország felnyitja a határait, és megindul a migránsözön, a Szlovákia nevű, egykor szép reményű államocska lesz, amely elsőként beadja a kulcsot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés