Privatizáció vagy tervezett kifosztás?

2020. február 28. 7:19

Boros Imre
Magyar Hírlap
Három évtizednyire vagyunk a rendszerváltozástól.

„Az egyik nagyon fontos eseménysor, az állami és más közösségi tulajdonok magántulajdonokká alakítása is több mint két évtizede befejeződött.

(Gyakorlatilag 1998-ra alig maradt magánosításra váró vagyon.) Kellő távolságra vagyunk tehát az eseményektől ahhoz, hogy azokat tárgyilagosan vehessük vizsgálat alá. Mert ha valami ma még mindig heves indulatokat vált ki, az éppen a hajdani közösségi vagyon magánosítása. A vitatkozók gyakran szélsőségekbe hajló dolgokat említenek.

A valósághoz úgy kerülhetünk közelebb, ha tárgyilagosak maradunk, a tényeket ismertetjük és a közönségre bízzuk a véleményalkotást.

A cím is ezt jelzi, amit az induló sorozat címének választottam, hiszen a szélsőséges álláspontok vagy az egyik, vagy a másik fogalomkör alá rendelik a történteket. A tárgyilagos számbavétel azért is fontos, mert az események fősodra óta eltelt már egy emberöltő, hovatovább az ügy történelemmé vált. Igazán el kellene kerülni, hogy történelmünknek ez a meghatározó epizódja – mint az más ügyekkel sokszor megtörtént – ismét a történelemhamisítás vagy éppen az elhallgatás martaléka legyen, vagy éppen a komoly időre szóló eddigi hallgatást a hamisítás kövesse.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1945-ben Németország úgy nézett ki, mint Drezda és Berlin.
30 évvel később az értelmes és NEM TOLVAJ politikai elit irányításával Európa vezető hatalma, irigyelt jóléti állam volt.
Magyarország nem hevert romokban a rendszerváltáskor, de egy tolvaj, rablóprivatizáló, olajszőkítő, borpancsoló tehetségtelen és gyenge képességű politikai osztálynak köszönhetően ide jutott.

A birkákat kérem, hogy most kivételesen ne bégessék a 4lábjó2lábrosszat.

Esetleg lázadás?

Tervezett kifosztás. A kifosztók pedig azok voltak, akik addig a "közösségi tulajdon" legnagyobb szószólói, a tőkés-kapitalista rendszer fő ellenségei voltak. Aztán a "privatizációnak" csúfolt folyamat után üzletemberekké, vállalkozókká, lila zakós kft ügyvezetőkké, fehér frotír zoknis menedzserekké váltak.

Mondom én mindenkinek, akinek inge. Szegény apám Krassó György pártján állt. Ha ilyenek vezényelték volna le a "rendszerváltást", sikeresebb lett volna. Mármint a többségnek. Mert vannak, akiknek így lett igazán sikeres...

Meg azoknak is, akik moszkovita bolsevikből brüsszelita demokratává, a kollektivizálás bajnokaiból a privatizáció élharcosaivá. Szerintem így korrekt.

A véleményező EU nem tudott egy egyértelmű mondatot se fogalmazni.
A 3,1 százalékos növekedés is a GDP-re vonatkozik, mint a mondat első felében, vagy a ráfordításhoz képest?

Akkor idézd, vagy add meg, az eredeti forrást, ne a pongyola átiratot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés