Ez olyan, mint a szüzesség

2020. február 27. 9:09

Hont András
Facebook
Egy rezsim csak egyszer tudja elveszíteni.

„Pislogva figyelem tegnap óta a börtönkártérítések kifizetésének felfüggesztéséről szóló döntésre adott reakciókat. »Megszűnt a jogállam«, »újabb vörös vonalat léptek át«, »megint átgázolt egy határon a Fidesz«, és a többi. Az első visszaható hatályú törvények, az alkotmánybíróság jogkörének korlátozása és a magánnyugdíjak elzabrálása után miről beszélünk?

Természetesen a jogállam nem egzakt fogalom, de azt, ahol utólag támasztanak feltételeket, tehát a polgár nem tudja magatartását hozzáigazítani a joghoz (ez volna ugyebár a jog lényege), ahol nincs olyan testület, amelyik a jog egysége fölött őrködne, azaz egy alacsonyabb szintű szerv simán figyelmen kívül hagyhatja, hogy mi van például az alkotmányban, és ahol fittyet hánynak a jogegyenlőségre, megszegik a diszkriminációtilalmat azzal, hogy megzsarolják a polgárok egy részét, hogy nem részesülhetnek az ő pénzükből való állami juttatásban, biztosan nem nevezhetjük jogállamnak.

Emlékeztetnék: mindezek 2010-ben történtek. Ez olyan, mint a szüzesség, egy rezsim csak egyszer tudja elveszíteni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A börtönben csupa ártatlan lélek senyved a rezsim aljassága miatt, pedig nekik más vágyuk sem volt soha, mint magatartásukat hozzáigazítani a joghoz...

Egyébként az mennyire jogállami, hogy egyesek hazudtak éjjel-nappal, és nem bontották ki az igazság minden szirmát?

Mások meg lassan mondták el, hogy nem lesz gázáremelés. Aki magatartását ehhez a kijelentéshez igazította (tudom, ez nem jog...), csalódhatott.

A jogalkotó jóhiszemű volt. Nem gondolta, hogy lesznek, akik gátlástalanul rarepulnek a bűnözőkre haszonszerzés céljából.
12000 per van, azt hiszem, ez tényleg biznisz.

Visszamenőleg valóban nem lenne szabad a törvényeket megváltoztatni, de a törvényekkel visszaélni sem.

Ám az alkotmánybíróság és a magánnyugdíj hogy kerül az asztalra? Az állami intézmények hatáskörét miért ne lehetne megváltoztatni, és egy intézményt, ahogy létrehozták, miért ne lehetne megszüntetni is? Mi köze ennek a jogállamhoz? Ha még pár évtizedig mantrázzátok (remélem, így lesz), akkor sem lesz igazatok.

Nem kapja vissza senki.
A nyugdíj előtt állókkal a a nyugdíjba vonulás előtt 5-6 évvel elkezdik az egyeztetést az igazolható évekről és a befizetett járulékokról. A magánnyugdíj befizetések nincsenek benne a járulék kimutatásokban, azaz ezeket a "visszavett" pénzeket nem írták jóvá. Ennélfogva a nyugdíj fizetések alapját sem képezhetik. Ha megreklamálod a Nyugdíj Biztosítónál az egyeztetés során, egyszerűen széttárják kezüket, mondván ők nem tehetnek róla. Ez a pénz elveszett (pedig jóváírhatták volna, hiszen a pénz megvolt, mivel a reálhozamon felüli hozamot ki is fizették a tagoknak).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés