USA: jogszerűen tarthatók vissza a források a migránsokat befogadó városoktól

2020. február 26. 21:53
Ha nem működnek együtt a bevándorlási hatóságokkal.

Az amerikai kormányzat visszatarthat úgynevezett menedékvárosoknak nyújtott pénzalapokat abban az esetben, ha nem működnek együtt a szövetségi bevándorlási hatóságokkal – döntött kedden egy fellebbviteli bíróság Manhattanben. A három bírából álló fellebbviteli bíróság egyhangúlag hozta meg döntését, amelyet elemzők a Trump-kormányzat győzelmeként értékelnek.

Donald Trump 2017-ben hozott elnöki rendeletet arról, hogy az illegális migránsoknak menedéket nyújtó tagállamoknak és városoknak együtt kell működniük a szövetségi hatóságokkal e migránsok tartózkodási helyének felderítésében, a rájuk vonatozó adatok átadásában, és amennyiben bűncselekménnyel vádolhatók, akkor a bíróság elé állításukban is. A rendelet értelmében az együttműködést megtagadó államoktól és városoktól a szövetségi kormányzat megvonhatja a különböző anyagi támogatásokat. New York városa, valamint több tagállam bírói úton megtámadta az elnöki rendeletet. Egy alsóbb fokú bíróság nekik adott igazat, de a kormányzat ezt megfellebbezte. Miközben másik három fellebbviteli bíróság feltételekkel ugyan, de érvényben tartotta az alsóbb fokú bírói döntést, a manhattani fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte ezt. A manhattani döntés New York városát, Virginiát, New Jerseyt, New York államot, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts és az északnyugati Washington államokat érinti.

Indoklásában a bíróság elnöke, Reena Raggi leszögezte, hogy az ügy „az egyik, országunkat leginkább megosztó kérdés”. Majd hangsúlyozta, hogy a döntés „hozzásegíti a kormányzatot az egymást követő demokrata párti és republikánus kormányzatok által támogatott és országosan érvényes bevándorlási törvények végrehajtásához és betartatásához”. Az érintettek – elemzők szerint – várhatóan az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét ellátó szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordulnak majd.

(MTI)
 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés