Rónai Sándor: Nincs DK-s szándék az MSZP gyengítésére

2020. február 26. 18:33
Az MSZP megroppantása nem a Demokratikus Koalíció érdeke, de annak örül, hogy a DK folyton erősödik – mondja Rónai Sándor a Mandinernek. A Gyurcsány-párt EP-képviselőjét kérdeztük a szocialisták és a DK viszonyrendszeréről.

Az MSZP elnöke azt nyilatkozta: információi vannak arról, hogy Gyurcsány Ferenc pártjának képviselői megkeresik pártja tagjait. Tóth Bertalan szerint nem szerencsés, hogy az ellenzéki pártok egymás politikusait akarják elhalászni. A Demokratikus Koalíció EP-képviselője azonban lapunknak cáfolta, hogy lenne ilyen gyakorlat. Rónai Sándor szerint Szaniszló Sándor XVIII. és Kiss László III. kerületi polgármesterek egyéni döntésük alapján ültek át a DK-ba, nem történt átcsábítás. Interjúnk.

***

Van szándék a DK részéről az MSZP-sek átcsábítására? Van sorozatos megkeresés a DK-sok részéről?

A DK elnöke erre többször reagált több fórumon is. Nincs ilyen, nem létezik. Nincs ilyen szándék a pártban.

Az átigazolások tehát bagatell ügyek, nem rontják meg a kapcsolatot? A nagy cél – a kormányváltás elérése, az összefogás – felülírja majd ezeket a konfliktusokat?

Természetesen. Azok a politikusok, akik most a Demokratikus Koalícióhoz jönnek – szerencsére sokan –, azoknak ez a személyes döntésük. Ha valaki belép egy pártba, az mindenkinek a saját személyes döntése. A végcél pedig világos, és ezt igyekszünk minél jobban hangsúlyozni: teljes ellenzéki összefogásra van szükség, a 2022-es országgyűlési választásoknak

közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel és közös listával kell nekivágnunk.

Ebben minden ellenzéki pártra számítunk, amely valós alternatívát mutat a Fidesszel szemben. Én örülök, hogy a DK egyre erősebb és egyre vonzóbb – azok számára is, akik most csatlakoznak a politikai élethez, és azok számára is, akik már korábban résztvevői voltak a közéletnek. Egyszerűen olyan alternatívát tudunk mutatni, olyan programunk van, olyan következetes a politikánk az elmúlt években, hogy az erősödésünk nem véletlen, ez egyszerűen vonzó mások számára.

Ha az MSZP-ből többen átlépnek a DK-ba, annak az az üzenete, hogy az aktív politizálással foglalkozók a DK-t tartják a baloldal vezető pártjának, ott láthatják a garanciát például az egzisztenciális biztonságukra is.

Ez az MSZP dolga, a DK politikusaként nem szeretnék beleszólni más pártok belügyeibe. Annak örülök, hogy ha a Demokratikus Koalíció folyton erősödik.

És abban bízok, hogy minden ellenzéki párt a DK-hoz hasonlóan erősödni tud a jövőben,

és akkor egy erős alternatívát tudunk mutatni 2022-ben, és ezzel le tudjuk győzni a Fideszt. A végén az lesz a fontos, hogy az ellenzéknek összesen nagyon sok támogatója legyen, és ez csak úgy lehetséges, ha minden párt változatlanul, egyformán erősödik.

Az MSZP megroppanása nem érdeke tehát a DK-nak?

Természetesen nem.

Az átlépések hatására az MSZP elnöke jelezte, hogy a jövőben nem fogják támogatni közös jelöltként azokat a politikusokat, akik az MSZP-ből más pártba átléptek. Nem tartanak attól, hogy ez a jövőben esetleg meg fogja nehezíteni az összefogást?

Erre is konkrétan reagált már Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Ez az az időszak, amikor

vigyáznunk kell egymásra, támogatnunk kell egymást.

Én erre kérnék minden ellenzéki politikust, hogy ezt vegye figyelembe. Nagyon fontos, hogy azok a szövetségek, amelyek létrejöttek az önkormányzati választásokra, ne gyengüljenek, hanem éppen erősödjenek. Én egyébként azt látom, hogy ezek a szövetségek erősödtek, a korábbi politikai nézetkülönbségek pedig gyengültek azzal, hogy ezek az emberek együtt dolgoznak az önkormányzatokban. A közös munka összekovácsolja az ellenzéket. Nagyon bizakodó vagyok, hogy ez 2022-ig folytatódni fog, és utána egy ütőképes csapat fogja kormányozni ezt az országot.


fotó: MTI

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jákob a maradék mozgalmával is bejelentkezett a DK-s nem gyengítési szándékra.
22 két kés volt a hátában, de már fogy.

"Szóval eldöntötte a miferink, hogy bedarálja a maszopot?"

Lassan 15 éve. Az rendben is van. Az országot nem kellett volna.

Miért éppen most ne hazudna a "DK"?...Az MSZP két malomkő között őrlődik: a Fegyenc féle álnok zsákmányszerzés illetve a saját érdek védelme. Nem a politikai harc a probléma, hanem annak kétszínű takargatása, az erőltetett mosolydiplomácia kulisszája mögötti gyomrozás tagadása, a választók megtévesztése.

Hazudik a kis patkányfejű.

a DK és mszp a közlekedő edények elve alapján műxik.

"Rónai Sándor: Nincs DK-s szándék az MSZP gyengítésére"

Áááááááá, hogy is lenne? Most mondja, hogy nincs ilyen szándék. Nem mintha nem érdemelne meg az emeszpé, elvégre ők hozták magukra a bajt Gyurcsány személyében. Most csak eszegetik, amit főztek maguknak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés