Olasz dilemma: karantén a vízen vagy a szárazföldön?

2020. február 26. 14:04
A Sea Watch 3 194 migránssal a fedélzetén köthet ki Messinában, de ezt nem szeretnék az ottani regionális hatóságok.

Az olasz kikötők nyitva maradnak az országot sújtó koronavírus-vészhelyzet ellenére, így azokat az NGO-k is használhatják: a Sea Watch 3 három művelet során összesen 194 migránst mentett ki Messina felé haladva, míg napokkal ezelőtt az Ocean Viking kötött ki Pozzallóban, több száz illegális bevándorlóval a fedélzetén..

Azonban a koronavírus miatt bevezetett óvintézkedések az illegális migránsokra is vonatkoznak, ezért Nello Musumeci, Szicília kormányzója azt kérte, hogy a migránsokat ne a szárazföldön, hanem a hajón helyezzék karanténba. Felszólította Conte kormányfőt, hogy „a kölcsönösségre” hivatkozva Róma is felelősségteljesen kezelje a helyzetet. „A szicíliai regionális kormány mindeddig felelősségteljes hozzáállást kapott a vészhelyzet egységes kezelése tekintetében. De kölcsönösségre van szükség”. Ezért „nélkülözhetetlennek tartják a fedélzeten lévők” karanténját. Szerinte ha a hatóságok úgy vélik, hogy a hajó ezt nem engedélyezi, akkor szerinte más kikötő felé kellene vennie az irányt.

Az elmúlt napokban Salvini Liga-elnök keményen bírálta a kormányt azért, mert 247 bevándorló kiszállását engedélyezte Szicíliában annak ellenére, hogy „súlyos nemzeti vészhelyzet van”, és „nem zárja be a kikötőit”. „Nincs szavam erre” – tette hozzá a volt belügyminiszter.

(Mandiner)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés