Hivatalos: mindent vitt Sanders

2020. február 25. 6:57
Szombaton Dél-Karolinában előválasztást tartanak a demokraták.

A Nevadában szombaton tartott demokrata párti jelölőgyűléseken (caucus) a hétfőn délután nyilvánosságra hozott hivatalos végeredmények szerint is Bernie Sanders vermonti szenátor győzött.  A nevadai Demokrata Párt közleménye szerint a jelölőgyűléseken valamivel több mint 105 ezer választó vett részt. Ez az arány nagyobb a 2016-os választási részvételnél, de kevesebb, mint a 2008-as választások rekordja, amikor 118 ezren vettek részt a jelölőgyűlések nyíltszíni vitáin, majd voksolásain.

 A közlemény szerint valamennyi választókerület adatainak feldolgozása után Bernie Sanders a választók 46,8 százalékának támogatását nyerte el. A második helyen Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke végzett a voksok 20,2 százalékával, a harmadik pedig Pete Buttigieg, egy indianai kisváros volt polgármestere lett, ő a szavazatok 14,3 százalékát szerezte meg.

A demokraták szombati jelölőgyűlésein 48 delegátusról döntöttek, közülük 36 küldöttet a caucusok eredményei alapján majd a tagállam pártvezetése „oszt szét” az elnökjelölt-aspiránsok között. A gyűlések egyébként úgynevezett zárt caucusok voltak, vagyis csakis az előzetesen a pártnál regisztrált szavazók vehetnek részt rajtuk. A republikánusok nem tartottak Nevadában jelölőgyűlést. A Republikánus Párt ugyanis egyhangúlag úgy döntött, hogy Donald Trump elnöknek ítéli az országos elnökjelölő konvencióra küldendő 25 delegátust.

Will Sexauer nevadai pártigazgató már korábban jelezte, hogy egyetlen republikánus elnökjelölt-aspiráns sem jelöltette magát a tagállamban. Valójában egyetlen republikánus politikus van még versenyben Trump mellett, mégpedig a 74 éves William Weld volt massachusetti kormányzó, aki az iowai jelölőgyűléseken elért eredményével egy delegátust nyert. Joe Walsh, Illinois állam volt republikánus képviselője már korábban, az iowai caucusok után kiszállt az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből.

A Republikánus Párt az előválasztási folyamat következő állomásán, Dél-Karolinában sem tart előválasztást, hanem – másik elnökjelölt-aspiráns híján – Donald Trumpnak ítéli az összes delegátust ott is. A demokraták e héten szombaton választanak Dél-Karolinában.

(MTI)

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet, hogy vén, lehet, hogy kommunista és így tovább.
Ugyanakkor: őszinte.
És szerintem Trump nem is kaphatna keményebb ellenfelet, mert a kommunista ugyanakkor mérhetetlenül demagóg és hazug.
És őszintén hiszi, hogy: nem, amit mond, az az igazság.
Halálos vegyület Sanders az USA számára, hacsak nem a világ legjobb színésze az öreg úr, aki megválasztása esetén egy feltekert obamaizmust mutatna be, elsősorban szavakban.
A demokratáknak nincs releváns válaszuk a kihívásokra, ezért számukra a legfontosabb: az időnyerés.
Ezt pedig egy saját elnökkel tehetnék meg, függetlenül attól, mit hangoztat a kampányban...

Valószínűleg, felajánlanának Sandersnek egy hirtelen és végleges lebetegedést és az alelnök, aki jó elvtárs, ... átvenné az ügyeket, formálisan is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés