Nyomokban sem lelhetők fel a választási ígéretek Óbuda költségvetésében

2020. február 24. 8:33
Óbudán a költségvetés tárgyalásakor kiderült: az MSZP-ből épp a Gyurcsány-pártba igazoló új polgármester, Kiss László és csapata választási ígéretei csupán a mandátumszerzésig jelentettek igazodási pontot. Korábbi hosszú követeléslistájuk számos pontja egyáltalán nem szerepel a jövő évi kerületi költségvetésben.

„Másfél milliárdos puffer van a 2020-as költségvetésben” – mondta Bús Balázs, Óbuda korábbi vezetője, ami jelentős mozgásteret biztosít. Mindez az óvodai, bölcsődei-, illetve a szociális ágazatban tovább már nem halasztható béremelések vonatkozásában nyer jelentőséget. A kerületben ugyanis kezd tarthatatlanná válni a helyzet, a vállalhatatlanul alacsony bérek miatt magas a fluktuáció.

Már tavaly költeni kellett volna bérfejlesztésre, s hogy ez nem történt meg, azért Bús Balázs szerint nem kis részben a pénzügyi főosztályt terheli felelősség az információ visszatartás miatt. Az idei évre tervezett kiadások között vállalható lenne egy 20%-os emelés, azonban az ismert számok ellenére nem szerepel a területen dolgozók bérrendezésére.

A motivációk tekintetében nem kevésbé árulkodó az egy évvel korábbi vitában a DK, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd által beterjesztett közös költségvetési módosító javaslat.

Akkor a baloldali ellenzék fontosnak tartotta a közterületi illemhelyek kialakítását, a parkosítás, kertesítés összegének megemelését,

újabb nyugdíjasház kialakítását, a gázgyári lakótelep közterületeinek rendbetételét, a levegő minőséget mérő berendezések kihelyezését és az egykori Gázgyár területéről a Dunába szivárgó víz vegyelemzését. Szorgalmazták az Óbuda újság támogatásának csökkentését, a kerületi reklám és propaganda kiadások radikális csökkentését (beleértve a kerületi cégek kiadásait is), valamint egy hatástanulmány elkészítését egy kaszásdűlői gyalogos felüljáróra, emellett a kerületi csapadékvíz-elvezetési problémák feltárását és intézkedési terv készítését is.

Úgy tűnik, ezeket csak 2019-ben tartotta az akkori ellenzék problémának, ám hatalomra kerülve jól láthatóan szőnyeg alá söpörték. 

Városvezetői pozícióból más fénytörésbe kerülnek a dolgok.

Az általuk fontosnak tartott ügyek félretétele mellett erre utal a választási kampányban tett vállalásaik „nagyvonalú” kezelése is.

Zajvédő falak a HÉV vonalán? Új körforgalom az Ürömi út, Dózsa György út kereszteződésében, társasház felújítás a téglás házakban és Harrer sétány felújítása? Népszavazás a Római-parton, Határ út és Czetz János út összekötése, Csillaghegy közösségi központjának közösségi tervezésének elindítása, valamint a Királyok útja felújítása? Új kutyafuttató és kerékpárutak, új közpark Mocsárosdűlőn, Flórián tér parkosítása, Heltai tér fásítása és Arató Emil tér fejlesztése?

Ezek

egyáltalán nem szerepelnek már az új városvezetés által összerakott 2020-as költségvetésben. 

Mindezekre a felvetésekre annyi volt a válasz, hogy a korábbi vezetés hitelekből fejlesztett, amit most kell majd törleszteni, ezért szűkös a mozgástér, az ígéretek számonkérését pedig „öt éves távlatban tessék gyakorolni”.

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nyomokban sem lelhetők fel a választási ígéretek a Fidesz-KDNP kormány tevékenységében, ami a korrupció visszaszorítására, az elszámoltatásra, az út szélén hagyásra és még ezer hasonlóra vonatkoztak.

Nincs itt semmi látnivaló, csak a szokásos "európai demokrata" recept. Kampányban követelni, ígérni. Esetleges siker után látványosan rádöbbenni, hogy a Fidesz "felelőtlen gazdálkodása" miatt "szűk a mozgástér". Aztán amit lehet, ellopni, majd angolosan távozni. Akinek ez kell, szavazzon rájuk.

KISZ / sic! / László és az ellenzéki pártok jól átverték a még-mindig-naiv óbudaikat, de indirekte igazat adtak azoknak, akik ellenük szavaztak. Ergo, legközelebb nem szabad rájuk szavazni.

"Gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség az ellen a 43 éves nő ellen, akinek gyermeke lakástűzben vesztette életét. A vádirat szerint az asszony egyedül nevelte négy kiskorú gyermekét egy miskolci családi házban nehéz anyagi körülmények között. A gázért feltöltő kártyával fizettek, 2019 február végén azonban elfogyott a kártyáról a pénz."

Ezért a nyomorért és halálért nem felelős lölő gazdája?

A "másik oldal" sem ártatlan báránykák gyülekezete:

"Ne figyeljenek oda arra, amit mondok. Egyetlen dologra figyeljenek: amit csinálok." - Orbán Viktor

Már miért kéne követnem a te szokásaidat???????????????

Nem értem. Ha neked annyira természetes, hogy alá állsz, miért gondolod, hogy másnak is hiányzik ez???

Fájjon az őt követő bégető birkáknak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés