Cáfolja a koronavírussal kapcsolatos tévhiteket a WHO

2020. február 24. 17:06
Az álhírek gyorsabban és könnyebben terjednek, mint ez a vírus, és ugyanolyan veszélyesek – jelentette ki a szervezet főigazgatója.

A fokhagyma nem véd meg az új típusú koronavírustól, a társállatok pedig nem terjesztik a fertőzést – egyebek közt ez tudható meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján, amelynek egy új, Myth Busters című oldalán hadat üzentek a COVID-19-cel kapcsolatos „híreszteléseknek, féligazságoknak és álhíreknek”. „Már nemcsak egy járvány (epidémia) ellen harcolunk, hanem egy infodémia ellen is. Az álhírek gyorsabban és könnyebben terjednek, mint ez a vírus, és ugyanolyan veszélyesek” – panaszolja az új internetes oldalon (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters) Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

A „mítoszromboló" oldalon az Egészségügyi Világszervezet pontokba szedve, közérthető nyelven foglalkozik a koronavírussal kapcsolatos kérdésekkel. A válaszokból kiderül például, hogy a mostani járvány eddigi szakaszában nincs bizonyíték arra, hogy a fokhagyma megvédene a fertőzéstől – „bár egészséges és antimikrobiális hatású ételről van szó” – , és arra sincs, hogy házi kedvenceink, a kutyák és a macskák, megfertőződhetnek a kórral, „mindazonáltal ajánlatos az alapos kézmosás az állatokkal való érintkezés után”. A kézszárítók nem ölik meg a koronavírust, viszont védekezésképpen ajánlatos gyakran kezet mosni és utána a kezünket szárazra törölni például papírtörülközővel. A WHO nem tanácsolja az UV-sugarak használatát, mert bőrirritációt okozhat, és a bőr alkohollal vagy klórral való bekenése sem segít, ha már a szervezetben van a kórokozó. Nem pusztítja el a koronavírust a szezámolaj sem – számol le egy további mítosszal a világszervezet.

Vannak olyan kémiai fertőtlenítőszerek, amelyek képesek elpusztítani a vírust a felületeken, ilyenek a fehérítő- vagy klóralapú fertőtlenítők, egyes oldószerek, a 75 százalékos etanol, a perecetsav és a kloroform. Ezeket lehet használni tárgyak felületének fertőtlenítésére, de nem szabad a bőrre kerülniük. Nem véd meg a megfertőződéstől az sem, ha rendszeresen sóoldattal öblögetjük az orrunkat, noha van némi bizonyíték arra, hogy közönséges meghűlésből egyesek gyorsabban meggyógyulhatnak a sós öblögetéssel, légúti fertőzésekből azonban nem.

Az antibiotikumok és a tüdőgyulladás ellen használt oltóanyagok nem nyújtanak védelmet a koronavírussal szemben, mert csak a baktériumokkal szemben hatásosak, a COVID-19 ellen külön ellenszer szükséges, amelynek kifejlesztésén már dolgoznak, „és ezeket az erőfeszítéseket a WHO is támogatja”. Az Egészségügyi Világszervezet szerint veszélytelen a Kínából érkező levelek vagy csomagok átvétele, mert korábbi vizsgálatokból már tudható, hogy a vírusok nem sokáig maradnak életben ezek felületén.

(MTI)

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Főleg, hogy a malária nem vírus, hanem egysejtű parazita.

"A fokhagyma nem véd meg az új típusú koronavírustól,..."
Én vámpírok ellen eszem.

Vírus ellen vöröshagymát kell a hónunk alá szorítani. A piócás embertől tudom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés