Hamenei: A külföldi média el akarta tántorítani a szavazókat a választástól

2020. február 23. 9:40
A legfelsőbb vezető szerint a külföldi hírforrások a koronavírus-járványt használták fel céljaik elérésére.

Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető vasárnap azzal vádolta meg a külföldi médiát, hogy el akarta tántorítani a szavazókat a február 21-i parlamenti választáson való részvételtől a koronavírus-veszély eltúlzásával. „A propaganda néhány hónnappal korábban kezdődött, és a voksolás közeledtével – különösen az utolsó két napban – fokozódott” – írta hivatalos honlapján Hamenei. A legfelsőbb vezető rámutatott, hogy a külföldi hírforrások a koronavírus-járványt használták fel céljaik elérésére. Hamenei egyúttal megköszönte, hogy mindezek ellenére az irániak nagy számban vettek részt a választáson.

Iránban két nappal a választás előtt jelentették az első koronavírusos megbetegedést. Azóta hatan vesztették életüket a fertőzésben, a legtöbben a vírus gócpontjának számító Kínán kívül. Az iszlám köztársaság hivatalos adatai szerint 28-an fertőződtek meg a Covid-19-cel legalább négy városban, köztük a fővárosban, Teheránban. Itt több gyógyszertár kifogyott a maszkokból és a kézfertőtlenítőkből. Számos iskola bezárt a vírus terjedését megakadályozandó. A hatóságok focimeccseket töröltek és a mozik is felfüggesztették a vetítést. A teheráni metrót fertőtlenítették.

A pénteki parlamenti választás végleges eredménye egyelőre várat magára, és a részvételi arányt sem közölték a hatóságok. Egy belügyminisztériumi vezető szerint a hadsereg elitegységével, a Forradalmi Gárdával kapcsolatos listák vezettek a fővárosban. Szakértők szerint az alacsony részvételi arány a politikai rendszerrel való elégedetlenség jeleként értelmezhető. Irán számos válsággal küzdött az elmúlt években. Novemberben országszerte kormányellenes tüntetésekre került sor, és az amerikai szankciók nehéz helyzetbe hozták az iráni gazdaságot.

A mintegy 58 millió választónak korlátozott lehetőségei voltak, miután több mint hétezer – többségében mérsékelt – jelöltet kizártak. Köztük volt az iráni parlament 90 képviselője, akik újraválasztásukért indultak volna. A jelöltek listáját, miként a parlament által hozott törvényeket is, az Őrök Tanácsának kell jóváhagynia. A testület még soha nem törölt ennyi politikust a jelöltlistáról. A közel-keleti országban a törvényhozó hatalmat az egykamarás, 290 tagú Medzslisz-e Sura-e Iszlami (Iszlám Tanácskozó Gyűlés) gyakorolja, amelynek 285 tagját közvetlenül, négy évre választják, a maradék öt képviselői helyet a kisebbségeknek tartják fenn.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

hazug, beteg diktatúra

Válaszok:
oskar | 2020. február 24. 7:36

Ki tudja azt, ha hagynák és nem szankcionálnák milyen lenne. Egyébként meg irna.ir Google fordítóval.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés