Minimálbér uniós keretben

2020. február 21. 10:09
Andor László
Népszava
A minimálbér koordinációja kis lépés Európának. De igen nagy ugrás azoknak a dolgozóknak, akiknek az alkupozíciója ma túl gyenge a hathatós érdekérvényesítéshez.

„Öt évvel ezelőtt vezették be a kötelező minimálbért Németországban. Ehhez képest ma már a németeket az európai minimálbér-koordináció egyik szorgalmazói között találjuk. Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság egyik első akciójaként látott neki az ezzel kapcsolatos konzultációnak. Mindez EU-szinten igen gyors paradigmaváltásnak számít. 

A bérek meghatározása alapvetően a munkáltatók és munkavállalók közötti, lehetőség szerint kollektív alku tárgya. Mégis: több ok miatt már szó esik a bérdinamika uniós koordinációjának szükségességéről, és ezen most gőzerővel dolgozik Nicolas Schmit, az EU munkahelyekért és szociális jogokért felelős biztosa. Egyrészt egyre elterjedtebb az ún. dolgozói szegénység, aminek egyik oka, hogy a minimálbér túlzottan elmarad az átlagbértől, illetőleg nem elég szigorú a meglevő szabályok végrehajtásának kontrollja. Ez a probléma különösképpen a kelet-közép-európai országokra jellemző. Másrészt a bérek GDP-n belüli részesedése jelentősen visszaesett az elmúlt évtizedekben, ami kereslethiányhoz vezet, és fékezheti a növekedést. 

Az EU 2017-ben elfogadta a Szociális Jogok Európai Pillérét, amely megadja a keretet a most induló konzultációkhoz. Ha ezt követően a tagországok mindannyiuk számára kötelező, közös módszertant határoznának meg, az nem jelentené azt, hogy az EU átveszi a bérmeghatározás feladatát. Inkább azt, hogy az alacsonyabb jövedelmű országok, ahol az alacsonyabb jövedelem már eleve versenyelőnyt jelent, kötelesek lennének védeni a dolgozókat az elszegényedéstől. Ki lehetne szűrni számos más anomáliát: amikor pénzügyi válság idején még a nominális minimálbért is csökkentik (ld. Görögország), vagy amikor egyes dolgozói csoportok (fiatal munkavállalók vagy közmunka-programok résztvevői) még a törvényes minimálbért sem kapják meg.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ehhez képest amikor a Fidesz emelte e minimálbért (a demokraták csináltak ilyet kormányzásuk alatt?), ment az óbégatás, hogy majd a nyugati cégek szedik a sátorfájukat a versenyhátrány miatt...

2010-ben a minimálbér bruttó értéke 73.500 ft volt, nettó értéke pedig 60.237. Most ugyanez az aránypár 161.000 és 107.000 ft. Szerintem ez komoly emelkedés.

Válaszok:
Agnieszka | 2020. február 21. 13:32

És ebben a számításban nincs is benne a családi adókedvezmény.
A " balodali fake news gyár" állandóan siránkozik, hogy a FIDESZ adórendszere a gazdagoknak kedvez.
Két minimálbérből élő "gazdag" esetében a három gyerek után járó 99000 Ft igénybehető.
Egy minimálbérből a két gyerek után járó 40000 Ft simán leírható.
Akik a gazdagoknak kedvező adórendszerről firkálnak vagy ostobák, vagy csirkefogók.
Ha nem ismerik az adórendszert, vagy a százalék számítás rejtelmeit ne kritizáljanak.
Ha meg ismerik és számolni is tudnak, akkor hazudnak.
Ezt a hazugságot nyomják reggeltől-estig.

Andor elvtárs, amig Gyurcsány kegyéből uniós biztos volt, nem sürgette az európai minimálbért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés