Ditró kapcsán lehiggadtak a kedélyek. Kár

2020. február 21. 9:50

Kulcsár Árpád
Transindex
Valóban, az értelmiség régóta megszokta, hogy bársonyfotelekből és akadémiai langymelegből osztogatja a tudást azon kevés kiváltságoshoz, akikhez eljut.

„Most, hogy lecsengeni ugyan nem csengett még le, de mindenképpen tompul a gyergyóditrói események éle (vigyázzatok a látszattal, előre szólok, hogy e cikk keretes szerkezetben éppen azt állítja, hogy a lecsengés tulajdonképpen nem történt meg), arra gondoltam, érdemes lenne újra összefoglalni a felmerült szempontokat. Annál is inkább, mert az ügy kínossága sokkal inkább afelé hajtotta a politikai döntéshozókat, hogy az események csöndben a szőnyeg alá legyenek söpörve, mintsem az érdemi megoldások felé terelődjön a közbeszéd.

Szövegem ugyanakkor egy elmulasztott értelmiségi kiállás űrjét is igyekszik betölteni, az értelmiség ugyanis (jelentse most itt e kifejezés megengedően mindazon erdélyi magyarok halmazát, akik valós pozíciójukból vagy szimbolikus státusukból adódóan befolyással vannak a közösség valamely szegmensére) többnyire csöndben maradtak, vagy saját kis köreikben szörnyülködtek napról napra. A politikusok értelemszerűen alig-alig akartak megszólalni az ügyben, egy-egy rövid állásfoglalást ugyan hivatalosan közzétett az RMDSZ és a két EP-képviselő is, az országos sajtóvisszhang ellensúlyozására azonban nem elegendő hevességgel állt bele az eseménysorba a politikum.

Márpedig – ahogyan az ilyen helyzetekben érthető – amennyiben a diskurzusban az egyik oldal nem kíván teret nyerni, úgy a másik oldal hegemón helyzetbe kerül. Ez a folyamat bőven megindult: az újonnan egyesülni igyekvő Erdélyi Magyar Szövetség két elnöke például ukmukfukk kijelentette, hogy a ditóriaknak nincs semmilyen felelősségük, a közösség kollektív megbélyegzés áldozata, és egy félmondattal sem kívánták némiképp a közösség szerepét firtatni. Sőt, azzal vádolták az RMDSZ-t, hogy cserbenhagyta a ditróiakat, ami nyilvánvalóan nem igaz – vagyis ebben a formában biztosan nem az –, mert attól, amiért elítéled a gyűlöletkeltést, még nem árultál el senkit.

A NORMALITÁS KEZD KUDARCOT VALLANI

Ennek jele az is, hogy Bakk Miklós politológus egy hosszú elemzés végén mégis azt sugallja, hogy az erdélyi magyarnak – közben a saját kultúráját védve – választania kell, hogy melyik kirekesztő közösséghez kíván tartozni: ahhoz, amely a többséget rekeszti ki, vagy ahhoz, amely az érkezőket. Bakk szövege szövevényes elméleti útvesztőkön át arra a nagyon egyszerű, de fel nem tett kérdésre lyukad ki: egy DK-ssal vagy egy fronton, vagy székely véreiddel.

A probléma szerintem még súlyosabb, mert eközben mindazok, akik nem valamiféle manipulatív szándékkal, a jobboldal politikai tőkéjének növelése érdekében nyilvánultak meg az ügyben – bár remek diagnózisokat és elemzéseket közöltek –, nem hangsúlyozták kellőképpen a magyarországi és erdélyi magyar politikai vezető réteg felelősségét. Továbbá, csak foghíjasan mutattak rá arra, mi mindent kellene megtenni azért, hogy csökkentsük a jövőben a hasonló esetek eszkalálódásának kockázatát. Az egyedüli, aki megoldást javasolt, a Plakátmagány szerzője, Gyöngyösi Csilla volt, aki provokatív szövegében arra jutott: az értelmiségnek el kellene mennie a közösséghez, és »terápiát« alkalmaznia.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egy szuperjó cikk. Gratulálok. Olvassátok végig a teljes írást. Pl. "a pozícióféltés gégemetszett állapotát választották", milyen szokatlan minőség egy újságírótól.
A ditrói ügyben csak azt nem értem, hogy pont a székelyek, akiket lebozgoronak a saját hazájukban, hogy lehetnek másokkal szemben ennyire intoleránsak. Ha más bűne nem lenne Orbánnak, csak ennyi, hát már akkor is... Nem folytatom.

"... egy DK-ssal vagy egy fronton, vagy székely véreiddel."

Nem kérdés. Majd ha a Transindex meg a DK hasonló hevességgel áll ki a határon túli magyarságot ért sérelmek ellen, esetleg az autonómiáért (még elképzelni is igen nehéz...), akkor lesz értelme egyáltalán eltűnődni a kérdésen.

Addig maradnak székely véreink.

"Ditrófintorgók, szevasztok! A román falvakban sem csipázzák jobban a külföldieket - most épp a kínaiaktól félnek"

https://foter.ro/cikk/ditrofin..

Ne szemlézzétek többet a transindexet. Nem érdemli meg a médiafigyelmet ezek a szarházi libsi rohadékok.

Szépen kiosztja a feladatokat a kis bolsi népnevelő:

"De akkor mit kellene tenniük az érdekelteknek?

Az értelmiségnek: ... az úgynevezett értelmiség minden lehetséges fórumot felhasználjon, ahol hallathatja a hangját." - Mintha nem ezt csinálnák egyfolytában. Csak a többség leszarja őket, méghozzá nagyon helyesen.

"A politikumnak:
A politikusoknak valóban abba kellene hagyniuk a szimbolikus politizálást. ... A politikum szerepe továbbá, hogy ... toleranciára, elfogadásra kell nevelnie választóit." - WTF? Ez hülye?

"És az egyházaknak?
Az egyházaknak meg kell tisztulniuk, hiszen ez az attitűd sem a protestáns elvekkel, sem Rómával nem összeegyeztethető, s mint ilyen, az egyház a szabadságelvek felvállalásával, a kirekesztés elleni fellépéssel akár a !!!progresszió motorja!!! is lehetne." - (!!!Kiemelés tőlem)

Bzmg! Megvakultam, mikor elolvastam ezt a mondatot. Gyerünk egyházak! Legyetek a progresszió motorjai!! :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés