Vancouver már olyan „modern”, hogy automata adja ki az opiátot

2020. február 19. 9:10
Kapitulált a kanadai nagyváros az opiátkrízisben?

A The Guardian digitális kiadásának hétfői cikkében arról számol be, hogy az opiátfüggőknek a továbbiakban nem kell sikátorokban, kapualjakban hozzájutnia függőségeik tárgyához, ugyanis pénz- és italautomaták után immáron opiátautomatákból juthatnak hozzá addikcióik anyagaihoz Vancouverben.

Mindez annak köszönhető, hogy a kanadai nagyváros vezetősége befogadta a British Columbia-i Egyetem (University of British Columbia) járványtani professzorának, Dr. Mark Tyndallnak a javaslatát az opiátok szabályozott terjesztéséről. Az általa elindított MySafe projekt célja ugyanis az, hogy azok, akik bevallják, hogy opiátfüggők, és regisztrálják magukat, ujjlenyomat segítségével hozzájuthatnak a receptre felírt drogokhoz, így a heroinnál kétszer erősebb hidromorfonhoz. „Úgy gondolom, hogy erkölcsi kötelességünk biztosabb forrásokat biztosítani, tehát ahelyett, hogy valaki kétes tisztaságú fetanilt szerezne be az utcán, gyógyszertisztaságú szerhez juthat ennek segítségével” – jelentette ki az ötletadó.

Hogy ez mennyire fogja visszaszorítani a halálos túladagolások számát – ez 2019-ben 395 halálesetet okozott a The Guardian cikke szerint – Vancouverben a januárban üzembe állt automata, még nem tudni. Azt azonban igen, hogy Tyndall volt az, aki 2003-ban első olyan szobákat, ahol az intravénás kábítószerfüggők „nyugodt körülmények között” adhatták be maguknak a kábítószert – később ezek a szobák Európában is megjelentek. A droghasználatot nem szorították vissza, de pl. Portugáliában az adatok szerint segítettek a hatóságoknak úrrá lenni a drogkrízisen – írja a hírrel összefüggésben a qubit.hu.

(Mandiner)

(Címlapi fotónkon Tyndall áll az opiátautomata mellett)

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Ganz-Mávag előtt a járdán fetrengenek a kínai szintetikus drogtól jobb sorsra érdemes fiatal gyerekek, mert valaki 1X beetette és innen nincs visszaút.
Kínaiak nem kérnek ujjlenyomatot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában