Szánthó Miklós: Kényszerzubbonyt tettek az európai jobboldalra

2020. február 19. 16:33
„Nem vallhatta meg az európai kereszténydemokrácia vagy jobbközép oldal a valódi konzervativizmusát és jobboldaliságát, mert nyilvánvalóan ott volt az a veszély, hogy a politikai ellenfelei akkor azonnal fasisztának, nemzeti szocialistának vagy nacionalistának bélyegzik őket” – fogalmazott Szánthó Miklós a Hír TV-nek.

Mint ismert, a napokban az Európai Néppárt megújítása érdekében küldött állásfoglalást a pártcsalád tagjainak Orbán Viktor miniszterelnök. A memorandumban többek között az áll, hogy az EPP a keresztény jobboldalról baloldali irányba csúszó pártszövetség lett és az ellenfelekkel szemben már nem kínál vonzó alternatívát. A Fidesz így éppen azt javasolja a tagpártoknak, hogy az EPP váltson irányt és terelje egy közösségbe a jobboldali, nemzeti irányultságú pártokat. A témában Velkovics Vilmos műsorvezető kérdezte az Alapjogokért Igazgatóját.

„Milyen feltételek mellett lehet sikerre számítani?” – kérdezte a Hír TV műsorvezetője.

„Én nagyon szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. A helyzet az az, hogy egyik percről a másikra ez a változás nem fog végbemenni, ahogy az EPP és az egész nyugati politikumnak a változása sem egyik percről a másikra történt meg. Az amúgy néppárti berkekben született szakirodalom is leírja, és egy idézőjelbe téve köztudott igazság az, hogy az európai jobboldal általánosságban már a II. világháború után azzal a problémával szembesült, hogy a II. világháború tragédiája és iszonyata, borzalma miatt egy kényszerzubbonyt kellett magára öltenie. Nevezetesen azt, hogy nem vallhatta meg az európai kereszténydemokrácia vagy jobbközép oldal a valódi konzervativizmusát és jobboldaliságát, mert nyilvánvalóan ott volt az a veszély, hogy a

politikai ellenfelei akkor azonnal fasisztának, nemzeti szocialistának vagy nacionalistának bélyegzik őket” 

– válaszolta Szánthó Miklós.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szőke nőnek minden folyosó labirintus. Kérsz fonalat?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés