Az eset, amikor magyar állampolgárság miatt perlik be az embert

2020. február 18. 13:23
Az ausztrál pénzügyminisztert azzal gyanúsítják, hogy kettős állampolgár, kettős állampolgárok pedig az ausztrál szabályok értelmében nem lehetnek a parlamenti képviselők.

Josh Frydenberg 2018. augusztusa óta tölti be Scott Morrison kormányában a pénzügyminiszternek megfelelő posztot, azonban választókörzetének egyik tagja – aki csalódott a Liberális Párt klímapolitikájában – hat hónapja pert indított ellene, mondván, mivel anyja révén magyar állampolgár is, ezért már bent sem ülhetne canberrai parlamentben, lévén az ausztrál alkotmány ezt tiltja.

Az ügy legújabb fordulatáról a The Guardian számolt be kedden: eszerint egy bíróság előtt a felperes, Michael Staindl ügyvédje úgy érvelt: Frydenberg magyar állampolgársága bizonyított, mivel tudhatott arról, hogy az anyja magyar állampolgár volt akkor, amikor az ötödik kontinensre érkezett. Ezt vitatja a miniszter ügyvédje, aki szerint bizonyított, hogy Erika Strauss – a miniszter édesanyja – 1943-ban, hatéves korában hontalanként érkezett Ausztráliába. Az általa benyújtott dokumentumok alapján úgy véli, hogy lemondtak vagy legalábbis eltávolodtak az állampolgárságuktól. Álláspontjuk bizonyságául bemutatták a kormányfő hivatalának levelét, amiben az olvasható, hogy Frydenberg esetében nem lehet (aktív) magyar állampolgárságról beszélni.

Ennek ellenére Staindl álláspontja az, hogy az anyja átadta fiának a magyar állampolgárságot, ami miatt nem lehetett volna újraválasztani őt 2019-ben. Ügyvédje, Angel Aleksov úgy fogalmazott, hogy az anyja magyar állampolgárságát átvitte fiára.

(Mandiner)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A magyar állampolgárság származási alapú, nem GPS koordináta szerinti. Ennyi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés