Ezentúl nők is betölthetnek állandó parancsnoki tisztségeket az indiai hadseregben

2020. február 17. 12:01
Jelenleg a nők Indiában csak legfeljebb 14 évet szolgálhatnak a hadsereg kötelékében.

Elrendelte hétfőn az indiai legfelsőbb bíróság, hogy ezentúl katonanők is betölthessenek állandó parancsnoki tisztségeket a hadseregben úgy, mint a férfiak. Jelenleg a nők Indiában csak legfeljebb 14 évet szolgálhatnak a hadsereg kötelékében. A bíróság határozata értelmében mostantól ezt az időszakot meg lehet majd hosszabbítani a hadsereg nem harci tevékenységet folytató alakulatainál, például az oktatással, jogi ügyekkel vagy logisztikával foglalkozó egységeknél, és érdemeik alapján a nők akár ezredesi rangot is szerezhetnek. Harcoló alakulatoknál azonban, mint például a gyalogságnál vagy a tüzérségnél, továbbra sem teljesíthetnek nők szolgálatot Indiában.

Néhány nappal a legfelsőbb bíróság határozata előtt az indiai kormány arra az álláspontra helyezkedett, hogy a nők nem alkalmasak parancsnoki posztok betöltésére, mert a katonák még nem állnak készen arra, hogy női tiszteket elfogadjanak. A kormány véleménye szerint nem lehet egyenlő alapon kezelni a férfiakat és nőket a parancsnokok kinevezésénél, mert a nők „fizikai képessége kihívást jelent a katonai alakulatok irányításánál”. 

A legfelsőbb bíróság kimondta: a kormány érvelése sérti a nemi egyenlőség elvét. Bipin Ravat, az indiai hadsereg főparancsnoka korábban egy interjúban azt fejtegette, hogy a nők nem alkalmasak harci feladatokra, mert az ő felelősségük a gyereknevelés. A főparancsnok szerint továbbá gondot jelentene az is, hogy nőtársaik azzal vádolhatnák meg a férfi tiszteket, hogy a női lakrészekben „leselkednek”.

(MTI)

(nyitókép: Mobiltelefonját nézi egy nő a vitatott hovatartozású Kasmir államban lévő Kargil környéki harcok során elesett katonák emlékmúzeuma előtt tartott győzelem napi megemlékezésen Amritszárban 2019. július 26-án.)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kiváncsi lennék az őrségváltásukra a pakisztáni határon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés