Javult tavaly az ukrán gazdaság teljesítménye

2020. február 16. 10:48
Gyorsult a GDP-növekedés, a bankok növelték nyereségüket.

Jelentősen gyorsult Ukrajna gazdasági növekedése tavaly, megugrott az ukrán bankok nyeresége is az egy évvel korábbihoz képest. Az ukrán statisztikai hivatal adatai szerint tavaly 3,4 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a 2018. évi 2,5 százalék bővülés után.

Tavaly a negyedik negyedévben 1,5 százalékkal, a harmadik negyedévben 4,1 százalékkal, a második negyedévben 4,6 százalékkal, az első negyedévben pedig 2,5 százalékkal nőtt a gazdaság éves összevetésben. Az ukrán jegybank pedig arról jelentett, hogy az ország bankjainak az adózott eredménye 60 milliárd hrivnya (2,45 milliárd dollár, 1 hrivnya=12,63 forint) volt tavaly. Ez mintegy 2,7-szerese az egy évvel korábbi 22,3 milliárd hrivnyának (910 millió dollár).

A jegybank a bankok eredménynövekedését a pénzintézetek működési hatékonyságának a javulására, illetve a felére csökkentett tartalékképzésre vezette vissza. Tavaly a veszteséges bankok száma 6-ra csökkent a 2018. évi 13-ról Ukrajnában. A jegybank azzal számol, hogy idén kisebb lehet a bankok profitja a tavalyinál az alapkamat csökkenése miatt, aminek a hatására mérséklődik a pénzintézetek nettó kamatbevétele.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagy öröm a bankok növekvő nyeresége.
Nagyon lentről könnyebb eredményt elérnie a gazdaságnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés