Antibiotikumhiány fenyegetheti Európát a koronavírus miatt

2020. február 15. 15:44
A nagy európai gyógyszergyártók ugyanis mind a ható-, mind a vivőanyagok túlnyomó többségét Kínából szerzik be.

Az utóbbi évtizedekben Kína a gyógyszergyártás megkerülhetetlen központjává vált. A hatalmas gyógyszeripari kitettség árát drágán megfizethetjük, ha nem indulnak újra a Hupej tartományban lezárt hatalmas üzemek – írja a 24.hu.

A Handelsblatt cikke szerint több, a globális piacra dolgozó gyár is a koronavírus miatt karanténba helyezett Vuhan környékén, a fertőzés által leginkább sújtott Hupej tartományban működik. Az antibiotikumok hatóanyagait gyártó Vuhan-környéki  üzemek a járvány kitörése óta nem termelnek, szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy ha február végéig nem indul újra a gyártás, az európai piacon komoly antibiotikum-hiány léphet fel.

A nagy európai gyógyszergyártók ugyanis mind a ható-, mind a vivőanyagok túlnyomó többségét Kínából szerzik be. Morris Hosseini, a Roland Berger tanácsadó cég egészségügyi szakértője szerint a kiesést egyelőre képesek a raktárkészletekből pótolni, de megerősítette, hogy ha legkésőbb február végéig nem rendeződik a helyzet, az európai gyógyszeripar nehéz helyzetbe kerül.

A gyártási kapacitások egy része áthelyezhető lenne Indiába

A gyártókapacitások kiszervezése mára odáig fajult, hogy Európa gyógyszerellátása Kínától függ, ez pedig a koronavírus miatt olyan súlyos következményekkel járhat, amelyeket rövid időn belül képtelenség megoldani. Hosseini szerint a gyártási kapacitások egy része áthelyezhető Indiába, azonban ez csak középtávon enyhítheti a Kínától való függést.

A termelés korai fázisaitól, az alapoktól kellene újjáépíteni az előállítást Európában, hogy hosszútávon minimalizálhassuk az ellátási hiányból fakadó kockázatokat – állítja Hosseini, aki szerint a politikusok egyelőre semmilyen, erre vonatkozó javaslatra nem nyitottak.

Az akadozó ellátás mögött ugyanakkor egy másik probléma is meghúzódik: olyan sok antibiotikum fogy, hogy a kínai gyárak akkor is alig bírják az iramot, ha éppen nincsenek lelakatolva a koronavírus miatt. A Handelsblatt is megemlítette, hogy már a koronavírus megjelenése előtt hiány mutatkozott egyes antibiotikus hatóanyagokból, a Roland Berger szakemberei szerint éppen azért, mert ezek előállítása néhány kínai üzemre koncentrálódik.

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hergeljük, ijesztgessük csak az embereket, és gerjesszük bennük a félelmet! Az a jóóóóóóóóóó!!!

te ennek nem örülsz, falusi gazdaként? Mindig azért szidod a kormányt, mert nem foglalkozik a vidékkel. Most az a bajod, hogy foglalkozik. Sértett, egykori TSZ elnökként nehezen fogod fel, hogy már nem Te szabod meg, mi történik a faludban. A sok hülye hozzászólás, megakadt bakelit lemez helyett, inkább nosztalgiázz, nézd meg a Zápor című filmet. S menj ki a gépállomásra.....

"A nagy európai gyógyszergyártók ugyanis mind a ható-, mind a vivőanyagok túlnyomó többségét Kínából szerzik be."

"Talán akkor itt az ideje néhány stratégiai ágazatot visszaszervezni az óccó országból..."

Ahhoz le kell állítani a politikai elitünk korrupciómotorját.
Magyarország 130.000+ kínai bevándorlóval és az adó- és vámmentes budapesti KÍnai Különleges Gazdasági Övezettel Európa gazdasági összeomlasztásának eszköze.
Nemcsak antibiotikum, de szinte már semmi sem termelhető, gyártható Európában, ami bírná a versenyt az adózatlan, vámolatlan kínai csempészáruval.
A Belgrád-Budapest kínaivasút csak egy aprócska részletecske, lölőéknek -pontosítok: lölő gazdájának- persze itt is leesik pár milliárdocska. És ezerszámra van hasonló üzletük.
Önként ezek nem fogják otthagyni a kondért, még akkor sem, ha a vuhani biológiai fegyver már itt is szedi az áldozatait.
Ezeket csak elkergetni lehet.
Gyurcsányi ne röhögj, rólad is beszélek!

"" Eljátszotta a moszkvai metrón, hogy koronavírusban haldoklik, pánikba esve menekültek az utasok
https://24.hu/elet-stilus/2020..

S letartóztatták. Ám Ügyvédje is van.

"Mondjuk nem lenne baj elszakadni az olcsó kínai szartól,mert azzal is a kínai gazdaságot támogatjuk,viszont attól itt nem lesznek új munkahelyek."

[ Hüjjjjje M.A.G.A.-Trumpistaság, antiglobalistaság ! :-)) ]

Ezt most nem értem.

Miért pont antibiotikum hiány?
Miért nem MINDEN hiány? Kb. mindent Kínában gyártanak már, a "fejlett Nyugaton" meg kb. semmit.

Az, hogy a laptopom ( Lenovo) kínai, a telefonom ( Xiaomi) és a Hi-Fi-m (Denon) meg a mosógépem is igazából kínai, abba már belenyugodtam, de az azért megdöbbent, hogy már a gyógyszegyáraink zöme ( hiába az elegáns, régi márka) is a létfontosságú, alapvető vegyületeket Kínából szerzi be. Ez azért siralom...( Valószínűleg az van, hogy lejárt a szabadalmi védelem, és attól vásárolnak, aki a legolcsóbban szállít.)

Nagy Józsiéknál minden megtörténhet, legfeljebb megmagyarázza. :)))

Valamikor olvastam, hogy néhány élelmes magyar vállalkozó megállapodott néhány helyivel, akiknek hazai palántákat adtak, így a mi izlésünknek megfelelő zöldséget tudnak termelni, amit persze megvásárolunk.

Virus-virus, gazdatest (sejtek...) nélkül életképtelenek, szemben a bacikkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés