Aki Gyurcsány-vermet ás, maga esik bele

2020. február 15. 13:25

Pannon duma
Vendégszerző
Bár az Orbán-kormány kemény kritikáját próbálta adni, valójában magát találta el roppant érzékeny ponton Gyurcsány Ferenc.

Két ábra segítségével mesélem el azt a sztorit, amely cseppben a tengerként mutatja, hogy milyen súlyos hitelességi terhekkel indul az ellenzék a 2022-es választás előtt.

„Persze, mondhatják, hogy növekedett a nemzeti jövedelem. Há’persze. Sokaknak növekedett, észteknek, letteknek, bolgároknak, litvánoknak, cseheknek (…) És mi? Ott vagyunk a közepén. Jobbak vagyunk, mint bárki más? A pannon tigris legyőzött mindenkit? Szó nincs róla. Magyarország nagyjából, tágabb régiójával együtt – persze – növekedett az elmúlt időszakban. Sem jobb, sem rosszabb. Átlagos. Szürke. Mint a kormányfő agyállományának egyik része. Szürke. Ennyi. Se több, se kevesebb. Nincs mire büszkének lenni, miközben nem vitatom, persze, hát növekedtünk mi is, mint ahogy növekedik a világ” – ezt adta elő Gyurcsány Ferenc múlt heti évértékelőjében az alábbi dia kapcsán, amit a felvételből másoltam ki.

Maga által gondosan szappanozott, csúszós terepre tévedt az egykori kormányfő, amikor éppen a gazdaság területét választotta ki, hogy belekössön az Orbán-kormány teljesítményébe. Nem pusztán azért, mert most már a sokadik egymás utáni negyedévben van az európai élmezőnyben a magyar növekedés. Sőt, nemcsak azért, mert látszik, hogy – a nehéz balos örökség válságkezelése (2010-12) után – minél inkább megyünk előre az időben, az orbáni gazdaságpolitika eredményei annál meredekebb, tehát erősebb növekedést hoztak. Végül nem is azért, mert az újabb rekordközeli növekedés, a 2019-es év, még nincs is rajta az ábrán. Hanem leginkább azért, mert van egy dia a 2010 előtti 8 évről is, amikor Gyurcsány előbb tanácsadóként, később miniszterként, majd négy és fél évig kormányfőként, végül Bajnai mögöttes énjeként felelt a magyar gazdaság állapotáért. 

Jól látszik (az ábrán narancssárgával), hogy – az első Orbán-kormány masszív bővülése után – a Gyurcsányék időszakában a magyar gazdaság 2002-től előbb laposkúszásra váltva közeledett csak az uniós átlaghoz (az ábra a térségbeli államok gazdasági növekedését egy főre vetítve, az EU 15-ök átlagához viszonyítva mutatja), majd a felzárkózás megállt, hogy végül visszaesés – és Gyurcsány elkerülhetetlen bukása jöjjön. A térségbeli magabiztos 3. helyről sikerült a megosztott 5-6. helyre visszaesni.


Forrás: https://www.researchgate.net/figure/Per-capita-GDP-in-New-Europe-1997-2010-EU-15-100-PPS_fig8_46446152

Egy főre jutó GDP az EU „új tagállamaiban” 1997-től 2010-ig vásárlóerőparitáson, az EU 15-ök átlagát 100 százaléknak véve
mindeközben pedig Szlovénia, Csehország tovább növelte előnyét Magyarországgal szemben, Szlovákia villámléptekkel, Lengyelország pedig erős hajrával megelőzte Magyarországot. Románia a magyarországi balos kormányzás évei alatt közel 20 százalékot faragott a hátrányán. Miközben pedig 2002-től, a válság visszaesését figyelembe véve is, bővülni tudott az egész térség, Magyarország a gyenge kezdés utáni recesszióval pont oda jutott vissza, ahonnan Gyurcsányék kormányra kerülésekor indult.

Ezek után „átlagosozni”, „ennyizni”, meg „szürkézni” minimum hiba, de inkább olyan, mintha a figura lendületből bele akarna rúgni valakibe, hogy aztán magát találja el egy nagyon érzékeny ponton.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyurcsány csak a prímszámokhoz ért a statisztikához nem.
Azt hiszi a sakktáblán ő a király, pedig csak egy szürke gyalog.

Válaszok:
pollip | 2020. február 15. 18:38

2003-tól a növekedés úgy stagnált, hogy az ország közben tempósan eladósodott (lakosság, állam, gyakorlatilag mindenki). Most úgy növekszünk tempósan, hogy közben az adósság csökken, legalábbis stagnál.

Ezek fényében, még ha ki is zárunk minden ideológiai, és morális érvet, szigorúan racionálisan szemlélve sincs semmi okunk arra, hogy az előző politikai elitre vágyjunk, netán valami gyökeresen újra. Fegyőr és a Momentum tán képes lenne felülszárnyalni a mostani növekedési adatokat? Tegyük fel Bod Péter Ákosokkal, meg a többi "mértékadó" közgazdásszal megtámogatva... Erősen kétlem.

Sokkal inkább szürke hályog:-)

Elfelejtette Gyurcsányi azt is, hogy akkoriban nem tigrist, hanem pumát mondták. Pannon pumát:-)
Rémlett neki valami nagymacska:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés