A Nat ellen tüntetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

2020. február 15. 14:30
Ez az üzenet nemcsak az oktatásnak szól, hanem „a megalázott közszféra egészének” – mondta Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke.

Az új Nemzeti alaptanterv (Nat) és a szakképzés átalakítása ellen tüntetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a fővárosban pénteken – számol be a Demokrata.

Az érdekképviselet a szombatig tartó 19. kongresszusának első napján vonulásos demonstrációt tartott: a küldöttek az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé mentek, ahol sajtótájékoztatót tartottak.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke bejelentést ígért március 2-ára. Úgy fogalmazott: „(...) fel fogjuk tárni azt a jogi módszert, azt a technikát, amellyel a munkabeszüntetés úgy megvalósulhat, hogy nem ütközik törvénybe, mégis alkalmas arra, hogy megálljon az élet, (...) egy-egy intézményben elgondolkozzanak a kollégák, hogy igazi joghátrány nélkül le tudják állítani a működést.

Ez az üzenet nemcsak az oktatásnak szól, hanem „a megalázott közszféra egészének” – tette hozzá.

Tiltakozási mozgalmat hirdetnek

Közölte, hogy március 2-án ismertetik, mikorra hirdetnek tiltakozási mozgalmat. Hozzáfűzte: két hetet adnak arra, hogy a kormány „fontolgassa” a bejelentést.

Kénytelenek vagyunk olyan eszközökhöz folyamodni, amelyek a munkabeszüntetés bizonyos fajtáját jelentik, felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon a közszférában szinte lehetetlen sztrájkolni” – mondta Szűcs Tamás, jelezve, a kongresszus határozatot hozott az ügyben.

Sem a Nat, sem a szakképzés átszervezése nem gyermekbarát, és a módosítások a munkavállalóknak is kedvezőtlenek – közölte a PDSZ elnöke, aki elemi kötelességnek nevezte a tiltakozást. Nem megengedhető, hogy az iskolások ne élményszerű oktatást kapjanak, helyette „felesleges biflázást” erőltessenek rájuk – hangoztatta.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly kétszer is sztrájkot hirdettek, de a kormányzat „megakadályozta” azokat. A PDSZ elnökének véleménye szerint mind a Nat, mind a szakképzés átalakítása túl gyorsan történik, nincs elég idő az átállásra.

 

Összesen 150 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hozzuk vissza Rákosit az oktatásban, hiszen nincs is magyar kultúra, csak bugris parasztok. A rendszerváltás óta tart ez az ámokfutás, mindenféle klottgatyás, fütyülő barackpálinkás, lábszagú, tizedrangú írót, költőt beemelnek az oktatásba.

Egy késsel villával enni sem tudó, a zongorát bárszekrénynek néző Orbán akarja megmondani nekünk, hogy mi a kultúra. Elég már a kapcsákok tobzódásából. Nehogy már a kormány mondja meg, hogy mit tanítsunk a gyerekeknek.....a jövő progresszív, európai, a maradi nemzetállami dogmákat levetkőzni akaró nemzedéknek.

Kedves barátom!

Sajnálom, hogy nem értetted meg a soraimban rejlő iróniát. van egy orosz közmondás, hétszer mérj, egyszer vágj.

Kedves Lata!

Elmondanád Unterman barátunknak, hogy mit írtam. Köszönöm.

A tanárverések ellen miért nem tüntettetek? Ahhoz sokkal több közötök lenne.

Azt nem tudom, miért szivarvanyba írják bele, hogy PDSZ?

:D A történelem pedig 1949-ttel kezdődik.

Kedves IGOR!

Őszintén szólva nem gondoltam, s kissé el is keserített, hogy ennyien nem ismerik fel soraim között az iróniát, s ennyien egyből csípőből tüzelnek rám. Egyes hozzászólások esetében a mi oldalunkon állók, hasonlóan a balliberálisokhoz, egyből zsigeri indulatból reagálnak.

Talán nem is az Ő hibájuk, ebben a polgárháborús hangulatban már gondolkodás nélkül húzzák ki az emberek a kardot a hüvelyéből. Mindkét oldal hisztérizál, tüzel, háborúra ösztökél. Elgondolkodott már valaki azon, hogy miért jó az, ahogyan a mai magyar társadalmat ennyire megosztják mesterségesen? Kinek jó ez, ki, s mit akar ezzel elérni? EZ az ami erősíti a nemzeti egységet? Vagy valakik számára pont ennek végletes gyengítése a cél. Nem gondol senki sem arra, hogy az adott párt részéről csak lövészárok tölteléknek használják?

Miért nem lehet ezen a fórumon kulturáltan vitázni? Miért szólal meg mindenki "csőre töltött fegyverrel", a családjából, nemzedékéből , egyéni sérelmeiből hozott indulattal, nem egyszer alpári stílusban, a másik kategorikus elutasításával, a kompromisszumkészség, a saját oldali hibák, bűnök elismerésének leghalványabb jele nélkül?

Mert ilyen korban élünk?

Milyen munkabeszüntetés? Kötelező ügyeletről gondoskodni. Ezt nem lehet megúszni.
A szülők hová teszik addig a gyerekeiket, és a pedagógusok?
2010 előtt miért nem tüntettetek Gyurcsány eszement ötlete ellen és a bérek emeléséért?
2010 áprilisától egyből eszébe jutott a szakszervezetnek tüntetni Orbán kormánya ellen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés