Tanúvallomást tett az Európai Bizottság elnöke

2020. február 14. 9:32
Ursula von der Leyen a hátsó ajtón érkezett a Bundestag vizsgálóbizottsága elé.

Tanúskodott a német parlament, a Bundestag vizsgálóbizottsága előtt az Európai Bizottság elnöke – számol be az Euronews.

Ursula Von der Leyentől arra vártak választ, hogy amikor még német védelmi miniszter volt, mit tudott a külsős tanácsadói szerződések elbírálásáról.

A védelmi minisztérium 2019 első felében szokatlanul magas összeget, 154 millió eurót költött külső szakértők szolgáltatásaira. A Szövetségi Számvevőszék emiatt aggályait fejezte ki, az auditorok a közbeszerzési előírások kijátszását vélelmezik.

Felmerült a nepotizmus gyanúja

Az világos, hogy nem voltak tiszta szabályok a külső szakértők alkalmazására, a szerződések ellenőrzésére annak érdekében, hogy megelőzzék, ami történt. Sorozatosan követtek el szabálytalanságokat. Felmerül a nepotizmus gyanúja, azaz a döntéshozók személyes ismerőseiknek kedvezhettek – mondja Matthias Hoehn, a vizsgálóbizottság tagja, a Baloldali Párt parlamenti képviselője.

Ursula von der Leyen tehát kényelmetlen helyzetbe került

A 154 millió eurós kiadás azt jelenti, hogy a védelmi minisztérium a vizsgált időszakban majdnem annyi közpénzt költött külsős szakértőkre, mint a többi 13 német minisztérium együttvéve.

Ursula von der Leyen a hátsó ajtón érkezett a vizsgálóbizottsági meghallgatásra, melyre kamerákat nem engedtek be. Von der Leyen azt mondta, követtek el hibákat, de szükség volt külső szakértőkre. Az ellenzék aligha elégedett ezzel. A vizsgálóbizottság jelentése nyárra készülhet el – összegez helyszíni tudósítónk.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A német szocialisták-liberálisok bosszú hadjárata.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés