Putyin rákérdezett: Kijevnek szándéka-e betartani a minszki megállapodást?

2020. február 14. 19:09
Az orosz elnök nyíltan szegezte neki a kérdést ukrán kollégájának.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nyíltan rákérdezett ukrán hivatali partnerénél, Volodimir Zelenszkijnél arra, hogy Kijev hajlandó-e végrehajtani a délkelet-ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat – közölte a Kreml sajtóosztálya pénteken a két vezető között lezajlott telefonbeszélgetésről. Az orosz elnöki hivatal szerint Putyin a Zelenszkij kezdeményezésére létrejött eszmecsere során hangsúlyozta a minszki megállapodások és a „normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – csúcstalálkozóin elfogadott döntések teljes körű és feltétel nélküli végrehajtásának fontosságát. „Az ukrán vezetés képviselőinek ismert kijelentéseivel kapcsolatban Vlagyimir Putyin egyenesen feltette a kérdést, hogy Kijevnek valóban szándékában áll-e végrehajtani a minszki megállapodásokat” – áll a Kreml közleményében.

Moszkvában Zelenszkij és az ukrán kormány több megnyilvánulását a minszki megállapodások felülvizsgálatára tett kísérletként értelmezik. A Kreml által kiadott tájékoztatás arról számolt be, hogy Putyin és Zelenszkij áttekintette „az ukrán belső konfliktus” rendezésének több aspektusát, egyebek között a tartós tűzszüneti rendszer fenntartása, a demarkációs vonal mentén történő csapatszétválasztás és az aknamentesítés kérdéseit. A felek kifejezték készségüket a konfliktussal összefüggésben fogva tartott személyek szabadon bocsátására és cseréjére vonatkozó erőfeszítések folytatására. Az orosz elnöki hivatal szerint emellett orosz részről hangsúlyt kapott a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából, hogy a diadalban a Szovjetunió összes népének szerepe volt, és hogy megengedhetetlen a második világháború eseményeivel kapcsolatos történelmi igazság eltorzítása.

Putyin részvétét fejezte ki amiatt, hogy az oroszországi Pszkov megyében csütörtökön nyolc ukrán állampolgár vesztette életét egy közúti balesetben. A telefonbeszélgetésről kiadott kijevi tájékoztatás szerint a felek megbeszélésének homlokterében a „normandiai négyek” legutóbbi, 2019. december 9-i párizsi csúcstalálkozóján elért egyezségek teljesítése, valamint egy következő normandiai csúcs lehetősége állt. Moszkvában a következő négyes csúcs megtartását több alkalommal is az eddigi megállapodások ukrán végrehajtásától tették függővé.

(MTI)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" Kalinyin elvtárs soha sem járt Kőnigsbergben......Mikor szövetségeseket kerestem ahhoz a gondolatomhoz, hogy Kőnigsberget vissza kellene szerezni, német ismerőseim közül senki sem lelkesedett az ötletért. Féltek. A német nagyhatalmi ambíciók látszatától féltek.

...Akkor hát ne a németek kapják vissza várost. kapja vissza a németek európai énje....Mit jelent Európa? Az Európai Uniót netalán? Pedig ez lenne a legegyszerűbb. Egy uniós-orosz közös protektorátus. ....Ez azt is üzenné a világnak, hogy Nyugat-Európa és Oroszország erős szövetségesre lelt egymásban.Mert a világméretű rivalizálásban mindketten rá vannak szorulva erre az együttműködésre. Mindketten, vagyis az elöregedő, tartalékaiból kifogyó Európa, amelyet az fenyeget, hogy előbb-utóbb a jenki földjévé válik.... Az iszlám pedig mindkettejükre nézve olyan kihívás, mit kihívás, fenyegetés, amely már közhelynek is tűrhetetlen."

/Szőcs Géza és Farkas Wellmann Endre, Amikor fordul az ezred/

Ukrajna szeretne belépni az EU-ba és a NATO-ba. Ha ez megtörténne, akkor a donyecki és a luhanszki oroszok elszakítva az anyaországtól egy olyan Ukrajnában élnének, amelyik az Oroszországgal ellenséges katonai szervezet tagja. Szélső esetben akár fegyvert is kéne fogniuk Oroszország ellen.

Nem akarnak határon túli oroszokká válni, ezért inkább elszakadnának Ukrajnától, ahol egyébként sem kedvelik őket.

Válaszok:
Senye Péter | 2020. február 15. 9:45

Ukrajna gazdaságilag jobban járna Oroszország szövetségeseként, 'anyagilag' meg Nyugat Oroszország elleni faltörő kosaként.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés