Koronavírus: hirtelen több lett a fertőzöttek és a halottak száma

2020. február 13. 13:06
Egy új diagnosztikai eljárás súlyosabb járványt is feltételezhet a mostaninál, de akár csak azt jelentheti, hogy eddig máshova sorolt eseteket raktak át a fertőzöttek közé.

Hirtelen megnövekedett a kínai Hupej tartományban az új koronavírus okozta megbetegedések és halálesetek hivatalos adata, ami annak tudható be, hogy a tartományban új diagnosztikai eljárásrendet alkalmaznak, így egyelőre nem lehet tudni, kell-e számítani az eddiginél sokkal súlyosabb válságra, vagy a vírus terjedésének üteme lassul – írta egy csütörtöki elemzésében a Reuters hírügynökség. Az új protokoll szerint a képalkotó vizsgálatok, a tünetek és az epidemiológiai háttér alapján fertőzöttnek nyilvánított páciensek és a közülük elhunytak számát mostantól hozzáadják azokéhoz, akiknek esetében a laboratóriumi tesztek is egyértelműen kimutatták a vírus jelenlétét.

Közel 60 ezren fertőződtek meg az egész országban

Eszerint a járvány fészkének számító tartományi székhelyen, Vuhanban eddig csaknem 33 ezer ember fertőződött meg, és 1036-an haltak meg szerda éjfélig. Csak aznap 242-en haltak meg, ami több mint a duplája az eddigi legnagyobb napi halálozási adatnak. Korábban a legtöbb, 103 haláleset hétfőn történt – közölték csütörtökön az egészségügyi hatóságok. A tartomány egészében szerda estig 48 200 fertőzöttről tudtak, de közülük 3441-en meggyógyultak. További kilencezer embert tartanak karanténban fertőzés gyanújával. A járvány halálos áldozatainak száma Hupejben 1310-re emelkedett.

Országosan szerda estig 1367-en haltak (aznap a vuhani áldozatokkal együtt 254-en), és 59 804 volt az ismert fertőzöttek száma (ebből 15 152 volt az új esetek száma). Szerdán 1171 gyógyult beteget engedtek ki a kínai kórházakból, ezzel összesen 5911-re nőtt a számuk a járvány kezdete óta. Ez az összesített szám február 7-e óta napi átlagban 500 gyógyultnak nyilvánított személyt jelent.

Katonaorvosok ezrei harcolnak már a vírus ellen

Csütörtökön a kínai hadsereg újabb 2600 katonaorvost és ápolót küldött Vuhanba, ahol velük együtt immár a négyezret is meghaladja a 11 milliós városban szolgálatot teljesítő egészségügyi kontingens létszáma – jelentette a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna. A nemzeti egészségügyi bizottság közlése szerint eddig összesen 189 orvoscsoport érkezett Hupej tartományba az ország más részeiből, hogy segítsen a járvány megfékezésében és a betegek gyógyításában. Ez 21 569 szakembert jelent. Csak szerdán 2900-an érkeztek.

Ugyancsak a nemzeti egészségügyi szolgálat egyik tisztségviselője, Kuo Jan-hong jelentette ki csütörtöki pekingi sajtótájékoztatóján, hogy a gyógyult betegek számának növekedése a gyógyítási módok sikerességét igazolja. A meggyógyultak mintegy 90 százalékánál mindvégig csak enyhe tüneteket lehetett tapasztalni – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés