Bocsánatot kér rasszizmusa miatt az anglikán egyház

2020. február 13. 9:25
„Sajnálom és szégyellem a kudarcunkat” – mondta Welby érsek.

Az anglikán egyház vezető testülete kedden szavazott hivatalosan arról, hogy bocsánatot kérnek az elmúlt 70 év rasszizmusa miatt – írja a Newsweek.

A BBC korábban arról számolt be, hogy Justin Welby érsek az egyház törvényhozó karának általános ülésén kijelentette:

Sajnálom és szégyellem a kudarcunkat. Kétségtelen, hogy a saját egyházunkra tekintve azt látom, hogy továbbra is mélyen, intézményesen rasszisták vagyunk. Pár évvel ezelőtt ugyanezt elmondtam a Püspöki Főiskoláról, és ez még mindig igaz.

Welby hozzátette, hogy az egyháznak minden tőle telhetőt meg kell tennie annak érdekében, hogy az „ellenséges környezetet” egy „vendégszerető, barátságos környezetté” alakítsa, így a jövőben a faji igazságtalanság felszámolására szeretnének törekedni.

A gesztus elsősorban a karibi térségből érkező bevándorlóknak szól

Moughtin-Mumby apáca, Doreen Browne történetét mesélte el, akinek – a családja elmondása szerint – 1961-ben megtagadták a belépést a dél-londoni Szent Péter templomba a faji hovatartozása miatt. Browne a karibi térségből érkező bevándorló volt.

„Doreen családja szörnyű, megalázó rasszizmus áldozata lett, amely még ma is érinti Doreen és az egyház kapcsolatát" – mondta az apáca a CNN szerint.

A CNN arról számolt be, hogy az egyház bocsánatkérése elsősorban a „Windrush generációra" koncentrál, akiket korábban a brit kormány invitált, hogy jöjjenek Angliába, és segítsék annak újjáélesztését a második világháború után.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az anglikán egyház egyáltalán nem rasszista, viszont hívei szinte kizárólag fehérek. Ez amolyan próbálkozás részükről a nyitásra a színes lakosság irányába. Az indiaiak, pakik kilőve, a templomba járó kelet-európaiak és írek a katolikusok, de a fekák és kínaiak között találhatnak új híveket.

Válaszok:
Csomorkany | 2020. február 13. 13:56

Mondjuk ha fizikailag nem engedtek be egy fekete nőt a templomba 1961-ben, az tényleg elég erős...

Válaszok:
bispora | 2020. február 13. 14:37
DrPepper | 2020. február 14. 7:34

Nono- és a pedofília? A liberális lapok szerint ebben élenjár a klérus. Szinte minden héten lehet olvasni valamilyen keresztény pap által elkövetett szexuális visszaélésről. Az esetszám a kilencvenes évek óta Angliában az évi tízet súrolja.
Miközben a muszlim pakik-arabok-feketék Angliában egy etlen év alatt 19 ezer fehér kislányt törtek be prostituáltnak a 12-18 éves skálán. Az esetszámot akkor még szorozzuk fel százzal.
Justin, nem szégyelled magad, hogy ennyire kretén tudsz lenni fehér ember létedre?

És az nem erős, hogy angol állampolgárrá vált muszlimok egyetlen év alatt 19 ezer, főleg keresztény és szinte kizárólag fehér kislányt törtek be prostituálnak, akiket hitsorsosaiknak terítenek Anglia szerte?
https://www.independent.co.uk/..

Válaszok:
Csomorkany | 2020. február 13. 14:47

De, az is erős. Csak azért nem a canterbury érseknek kell bocsánatot kérni.

Válaszok:
bispora | 2020. február 13. 14:57

Hogy láss vakhangya elvtárs:
A papi pedofília az egyik legaljasabb ballipsi hoax. Hogy miért? Mindjárt elmondom, ülj ide mellém!
Ha belenézel a 444-index-hvg-24-hu közül valmelyikbe, vagy az angoolnyelvű vezető liberális lapokba, szinte minden héten találni fogsz olyan cikket, ami a papi pedofíliával foglalkozik. Nem hazudnak persze ezek az orgánumok, csak nem mondanak igazat és félrevezetik az olvasóikat. Hogyan? Vegyünk egy példát a közelmúltból- Németországban hetven év alatt 3500 áldozata volt a papi szexuális zaklatásoknak. erős szám. A gyanútlan olvasó meg nem néz utána, hogy ez egy 80 milliós országra vonatkozó adat, évi ötven esettel. Azaz a töredékével- hiszen az esetek 905-át 1990 előtt követték el! Ráadásul az esetek 20%-a volt behatolással járó klasszikus abúzus.
Miközben szeretett célcsoportotok, a muszlim migránsok egyetlen évben produkáltak 19 ezer (!) pedofil esetet Angliában. Szinte kizárólag fehér 12-18 éves lány volt az áldozat és mivel a muszlim közösség részére prostinak törték be őket, a szexuális erőszak darabszáma a milliós számot nyaldossa.
No ezt a terhet pakold föl pici hangya és szaladj vele a bolyba...

Mi az erős, az évi tíz eset? eszednél vagy? Tanárok, edzők, nevelőtanárok, orvosok a többszörösét produkálják. Ők miért nem kérnek bocsánatot. Vagy te is például, ha szülő vagy- tudod a legtöbb pedofil esetet magasan ők produkálják...

Válaszok:
Csomorkany | 2020. február 13. 21:10

Izé, nincsenek bizonyos szövegértési problémáid? A fickó nem a pedofíliáért kért bocsánatot, hanem olyan sztorikért, hogy egy néger nőt 1961-ben nem engedtek be a hófehér angol templomba.

Ez 1961-ben történt, idő közben már a hagyományos angol templomi gyerekkórusokban (már amiket tévén mutatnak) ügyelnek rá, hogy legyenek fekete arcok. Egyébként a témáról átfogóbb cikket a fekete egyházak előretöréséről Angliában ld.
https://www.christianitytoday...

Válaszok:
Csomorkany | 2020. február 14. 8:53

Jó, hát a Galilei per meg a XVII. században, mégis bocsánatot kért miatta II. János Pál. Úgy értettem a poszt szövegét, hogy az 1961-es sztori szenvedő alanya még él. Egy "bocsi" tényleg jár neki... Talán nem ekkora nyilvánosság előtt, ha a sérelem sem így érte. Bár ha a példa nem egyedi...

Egy kocsma is magánterület, oszt mégis seggberúgnak, ha nem engeded be a cigányokat. De egy templomban szignifikánsan kisebb a valószínűsége, hogy a bejövők berúgnak, mint állat és szétverik a berendezést.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában