Weber: Botrány, hogy a Tanács nem foglalkozik a 7-es cikkellyel

2020. február 11. 12:05
Folytatni kell a jogállamiságról szóló vitákat – jelentette ki az Európai Néppárt frakcióvezetője.

Hagyjuk már abba ezt a hülye vitát a nettó befizetőkről!” – kezdte strasbourgi sajtótájékoztatóját Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. Az Európai Unió többéves költségvetésével kapcsolatban Weber úgy fogalmazott: a Néppárt nem több pénzt akar beszedni, hanem koherenciát szeretne a költségvetés kapcsán. Ha tízezer Frontex-katonát akarunk, akkor tudomásul kell vennünk, hogy azt ki kell fizetni – hangsúlyozta Weber. 

A lengyel jogállamiság helyzetével kapcsolatban Manfred Weber határozottan kijelentette: botrány, hogy a Tanács nem tárgyalja a két 7-es cikkelyes eljárást. Az Egyesült Államokban még az impeachment kérdésében is sikerült konklúzióhoz jutniuk a feleknek – méltatlankodott Weber, aki szerint a Tanácsnak tudomásul kell vennie, hogy most már két, 7-es cikkely szerinti eljárás is folyik, Lengyelországban pedig alapvető problémák vannak. „Foglalkozzanak az ilyen esetekkel!” – mondta a néppárti frakcióvezető.
Weber szerint az Unió bírósági rendszerén múlik, hogy az uniós pénzek jogállamisági keretekhez történő kötése beválhat-e szankcionáló eszközként, de szerinte az ilyen vitákat mindenképpen folytatni kell. „Nem költhetjük az adófizetők pénzét ilyen kormányokra” – hangsúlyozta Weber. 

A türingiai helyzetről ugyanakkor elég szűkszavúan beszélt a német politikus. Aláhúzta: nem kötött formális megállapodást a CDU a szélsőséges AfD-vel. Manfred Weber szerint a hamarosan kezdődő német soros elnökség nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy eddig megválaszolatlan kérdésekkel – mint például a migráció tematikájával – foglalkozzon az Unió.

Weber kijelentéseire a Fidesz részéről Deutsch Tamás reagált. Az EP-képviselő azt írta a Twitteren: a magyar kormány már régóta kéri, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárásokat tárgyalják a Tanácsban, és hogy a lehető leghamarabb zárják is le őket. „A boszorkányüldözésnek véget kell vetni” – írta Deutsch.

 

 

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Weber ha hallgat, sokkal jobbat tesz magának és másoknak is.

Botrány, hogy Manfred Weber Európai Néppárt frakcióvezetője!


Nehezen veszi be a gyomra, hogy nem lehetett bizottsági elnök.
Pitiáner alak.

Ezt a dolgot is kezeld úgy, mint azt, hogy 2010 óta Orbán hetente megbukott. Várd ki a végét mind a kettőnek.

Egyelőre úgy állunk, hogy Faymann, Renzi, Schulz, a nagy kritikusok mentek a levesbe, Merkelnek köszönhetően a CDU a szétesés szélén. Merkel utasítása a thüringiai választás eredményének felülírására nem éppen a demokrácia csúcsa. Ezt érezhette AKK is, amikor lemondott.

Weber pedig a Néppártban nem meri szavazásra tenni a Fidesz tagságát, helyette csak nevetséges keménykedésre futja vagy az EP-hez hasonlóan utasítaná a Tanácsot, hogy mit tegyenek. Nevetséges.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés