A baloldal sincsen felmentve az antiszemitizmus vádja alól

2020. február 11. 20:51

Szalay-Bobrovniczky Vince
Neokohn
Történelmi és aktuálpolitikai okai vannak annak, hogy a jobboldalra antiszemita bélyeget próbálnak sütni.

„A gettó felszabadításának Dohány utcai megemlékezésén mondott beszédét sok kritika érte a közösségi médiában, nem is igazán annak tartalma miatt, hanem minden jel szerint azért, mert egy a migrációval szemben erősen kritikus kormány képviselője beszélt a toleranciáról. Bűnösnek érzi magát?

A kritika kicsit meglepett, hiszen visszagondolva a saját beszédemre, nem látom azt a pontot, ahol meg kellett volna bántódni. Azért voltam ott, mert tisztelem az áldozatokat és a leszármazottakat. Ott és akkor a beszédemnek nem volt rossz visszhangja, maga Heisler András Mazsihisz-elnök is gratulált.

A magyar állam felelősségét kiemelő részeket nem, hogy nem hallgattam el, de még hangsúlyoztam is. Az osztrák kormány az évforduló kapcsán azzal az üzenettel állt elő, hogy »emlékezünk«. Ez méltatandó, de mi azt is hozzátettük, hogy »soha többé«.

A kritika mögött főleg a magyar kormány azon állítása állt, hogy összefüggés van a migráció és az antiszemitizmus között. Több európai zsidó vezetővel beszéltem már a témáról, akik komoly számokat mondtak, például Franciaországot már tömegek hagyták el. Mi nem csak emlékezünk, hanem a jövőbe is tekintünk: azt mondjuk, hogy elemezni kell a mai zsidó közösségre leselkedő veszélyeket. Mi nem mondjuk, hogy Magyarországon nincsen antiszemitizmus, de a zsidó közösség biztonságát garantáljuk. A nyugati lakosságot egyébként már annyira ráhangolták a migránspárti közbeszédre, hogy a zsidók veszélyérzete lényegében nem téma a nyugati médiában. Odáig nem mennék, hogy ezek az országok elárulják a zsidóságukat, de ez súlyos gond.

Korábban arról beszélt egy interjújában, hogy »Magyarország nem keres mentséget arra, ami megbocsáthatatlan«. De egyesek szerint mégis akadnak a kormány köreiben, akik mentségeket keresnek.

Egyetlen hasonló példát sem tudok mondani a kormány tagjai köréből, de fogadjuk el egy pillanatra, hogy van egy része a közbeszédnek, amely szerint kettős beszéd van. Én nem látok kettős beszédet. Vannak olyan politikai szereplők – messze nem csak a kormánypártok berkein belül – akik a magyar történelem nemzeti vonalát hangsúlyozzák. Amellett, hogy a holokauszt pusztítását kiemelik, beszélnek például a Gulágról vagy a lakosságcseréről is, pusztán utalva arra, hogy a magyar nemzet történelmében voltak más tragédiák is, melyek nagyon is a nemzet húsába vágtak. Én nem gondolom, hogy ez kettős beszéd, ez csupán annak a kijelentése, hogy más események is voltak. Eközben a kormánypártok oldaláról mindenki az elfogadott történelmi narratívát hangsúlyozza a holokauszt kapcsán.

A másik oldal nem ilyen egyértelmű, ott van pár köpönyegforgató, akik korábban hangosan zsidóztak, most pedig a baloldallal bútoroznak össze. Érdemes hozzátenni, hogy a baloldal sincsen felmentve az antiszemitizmus vádja alól, gondoljunk csak a brit példára. Történelmi és aktuálpolitikai okai vannak annak, hogy a jobboldalra antiszemita bélyeget próbálnak folyamatosan sütni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valakik el akarták terelni a kommunisták galádságairól a figyelmet:

Louis Rapoport: Stalins War against the Jews, The Doctors Plot and the Soviet Solution, The Free Press, 1990. (Sztálin háborúja a zsidók ellen, az orvosok összeesküvése és a szovjet megoldás.)
Ebből való a következő megállapítás:
A furcsaság az, hogy mialatt a világ figyelme náci Németország antiszemita törvénykezésével és zsidóüldözésével volt elfoglalva, Sztálin valójában semmisített meg 500,000 és 600,000 között zsidókat a Nagy Terror idején megölt 10 millió között. A zsidó áldozatok aránya valószínűleg a legmagasabb volt a Szovjetunió nemzetiségei között. (54.old.)

A baloldalon van, csak nem tudjuk, hogy micsoda.

Az Európai Unió rasszizmus elleni harc ügynöksége ejtette az antiszemitizmus kutatási fogalmát és most nincs meghatározása a kifejezésre - mondta az ügynökség szóvívőasszonya.
Blanca Tapia az EU Alapvető Jogok ügynöksége részéről elmagyarázta: Nem tudunk semmiféle hivatalos meghatározásról az antiszemitizmus fogalmára.
(Jewish Telegraphic Agency, 2013. december 5.)

Onnan lehet venni, hogy például ezernél is több helyről kiutasították a zsidókat Krisztus előtt 1300-tól kezdve:
https://lordmolyneaux.wordpres..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés