Orbán Balázs: Az nem populizmus, ha valaki teljesíti az ígéretét

2020. február 10. 11:59
Nyilvánvaló, hogy a konferencia résztvevői modellként tekintenek Magyarországra – jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Rómában nemzeti konzervatív konferenciát tartottak a napokban, amelyen Orbán Viktor is meghívott vendég volt (és ami után az európai jobboldal vezetőjeként aposztrofálta őt a The Guardian). A tanulságokat levonva Orbán Balázs a Hír TV Nyolcas című műsorában elmondta: nem csak a nyugati világban, hanem azon túl a nemzeti konzervatív politizálás egyik modellje jelenleg a magyar kormány politikája. Hozzátette: Rómának „az üzenete az volt, hogy az egész jobboldalnak ki kell állnia a saját értékei mellett”.

Egy műsorvezetői közbevetésre, hogy miszerint ezekben az értékekben elbizonytalanodás van, Orbán Balázs úgy fogalmazott, a „nulladik feladat újradefiniálni ennek az oldalnak a saját értékeit”, ebben a magyarok jó állnak, hiszen kifejezetten 21. századi a patrióta-nemzeti gondolkodásmód, és a zsidó-keresztény kulturális alap, hiszen „ezen keresztül szerveződik a kultúránk, a társadalmunk, de még a gazdasági rendszerünk is”. Hozzátette még a migráció problémáját, az Európa jövője feletti aggódást, és azt, hogy a nyugati liberális demokrácia győzelme egy új totalitárius gondolat születését eredményezte.

A Nyugat alkonyával kapcsolatban megjegyezte: volt paradigmaváltás már olyan, amikor a Nyugat saját „hajánál fogva” mentette ki magát, ezért temetni nem kell, csupán arra kellene hogy rájöjjön, hogy „az az irány, ami az elmúlt évtizedekben kialakult a liberális demokráciával összefüggésben, az nem tartható”, mert az paradox módon nem a szabadságra épül, hanem az elnyomásra, ami végső soron a nyugati világ struktúrájának szétesését okozza Orbán Balázs szerint.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy sikerült-e az illiberális demokráciának újabb híveket szereznie, azt válaszolta: magával az illiberális kifejezéssel kapcsolatos megértés sokkal nagyobb lett a tapasztalata szerint. De azért még mindig keresik a kifejezéseket, hogy hogyan illessék a mostani helyzetet – tette hozzá. Kijelentette: ez lehet akár posztliberalizmus, akár kereszténydemokrácia, minden vektor ugyanabba az irányba mutat. Szerinte az viszont „nem lehet populizmus, hogy valaki ígér valamit, és azt megcsinálja”. A kormányzásra vonatkozóan arra is felhívta a figyelmet, hogy hiába van valakinek igaza, jó kormányzás nélkül ebben a műfajban ettől még nem osztanak győzelmi plakettet.

(Mandiner)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Populizmus az, ha valaki választást nyer...

Az "európai demokraták" mindent megtesznek, hogy az Orbán Balázs által vázolt módon ne váljanak populistává: véletlen sem teljesítik az ígéreteiket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés